De gemeente Leiden onderzocht afgelopen zomer of het toelaten van deelfietsen en -scooters een meerwaarde zou kunnen hebben voor de stad. De gemeente is in 2020 begonnen met het verduurzamen en het meer bereikbaar maken van de binnenstad. De komst van de deelvoertuigen zouden mogelijk hieraan kunnen bijdragen, maar wachten de Leidenaren daar wel op?
Het is al jaren een groot probleem in Leiden: verkeersoverlast. Maar liefst 28% van de Leidenaren ervaart grote hinder van het verkeer volgens Leiden in Cijfers. De gemeente besloot daarom om de verkeersdrukte aan te pakken door minder parkeervergunningen te verstrekken en ook werden de voetgangersgebieden uitgebreid.
Desalniettemin lijkt het aantal personenauto’s van de stadsbewoners niet te dalen. Dus moet er gekeken worden of er ook op andere manieren bezoekers en bewoners van Leiden aangemoedigd kunnen worden om alternatief vervoer te pakken.
Een mogelijke oplossing zijn de deelscooters en -fietsen. Ze zijn al een bekend straatbeeld in veel grote steden zoals Den Haag, Groningen en Rotterdam. Door middel van een app of abonnement kan je de voertuigen gebruiken. Ze zijn meestal te vinden op aangewezen plekken op straat.
Vooral in de stad Groningen is het gebruik van de deelscooters erg populair. Vorig jaar werden tussen januari en oktober 784.640 ritten gemaakt volgens Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen. Dagelijks vervangt de service ongeveer 318 autoritten.
Toch is er ook kritiek op de stadsbrommers. Sommige scooters zouden door mensen asociaal geparkeerd worden. Op Instagram worden de beelden van verdwaalde brommers in Rotterdam door duizenden mensen gezien. Door de vele klachten over scooters halveerde bijvoorbeeld Tilburg het aantal deelvoertuigen in de stad.
Intussen staan de bewoners van Leiden nog niet te springen op de komst van de deelscooters. Een meerderheid zegt geen gebruik te gaan maken van de service. De voornaamste reden is dat de meeste mensen al hun eigen vervoermiddelen hebben.
Dat vindt ook student Valentijn van Dijk (21): ''Ik heb al mijn eigen fiets, waarom zou ik een deelfiets gebruiken?'' Een meerwaarde van een scooter ziet hij ook niet. ''Leiden is klein, dus ik zie mezelf niet per se betalen voor eentje om ergens naartoe te gaan''.
Het is dus aan de gemeente Leiden om te beslissen of de deelvoertuigen hun intrede kunnen maken. De meeste stadsbewoners zijn in ieder geval nog niet overtuigd.