Dodelijke steekpartij in Haarlem na 29 jaar nog steeds niet opgelost
6 maart 2023
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

De 28 jarige Daniël B. Manion werd op de avond van 27 maart 1994 meermaals neergestoken. Een maand na het voorval overleed Daniël aan deze verwondingen. 29 jaar later weten de nabestaanden nog steeds niet wie Daniël heeft vermoord. Wat gebeurde er deze nacht en wie is verantwoordelijk?

Daniël B. Manion ging op de betreffende avond met zijn buurman eten halen bij De Tempelier snackbar in Haarlem. Hier zou hij een woordenwisseling hebben gehad met drie jongens waarna Daniël en zijn buurman de snackbar verlieten. Echter, merkten zij later op dat ze werden achtervolgd door deze jongens. Vlak bij de woning van Daniël op de hoek van de Tempelierstraat en het Wijde Geldelozepad escaleerde het tot een vechtpartij waarbij Daniël twee keer werd gestoken. Toen zijn vrouw Maria tussenbeide kwam vluchtte de drie jongens weg op een witte opoefiets en een snorfiets.

Op 28 april 1994 overleed Daniël aan zijn verwondingen nadat hij in het ziekenhuis in Amsterdam drie operaties was ondergaan in de hoop hem te redden.

De drie daders zijn nooit gevonden. Wel is er enige informatie over de betreffende jongens. Het gaat hier over één blanke jongen en twee getinte jongens die volgens de politie alle drie tussen de 16 en 18 jaar waren gedurende het misdrijf. De blanke jongen had lichtblond, bijna wit haar. Van de twee getinte jongens van er een opvallend langer dan de andere en de kleinste jongen had kort zwart haar en een baseball pet op. Politie vermoed dat de jongen kort voor de steekpartij in de discotheek Plaza aan het Houtplein en Tempelierstraat waren. Daarnaast ware de jongens vermoedelijk dezelfde avond betrokken in een vechtpartij op het Houtplein rond 1:15.

Daniël Manion woonde net 18 maanden in Haarlem toen het voorval plaatsvond. Oorspronkelijk kwam hij uit Verenigde Staten waar hij eerder eervol uit het leger was ontslagen. Hier had hij gediend als dokter en veteraan van de oorlog in Panama en de Perzische Golf. Hierna verhuisde hij naar Nederland met zijn vrouw Maria.

Dit misdrijf valt onder een van de vele cold case misdrijven in Nederland. De politie en de nabestaanden zijn nog steeds op zoek naar de daders. Het openbaar ministerie heeft dan ook een beloning van 15.000 euro vrijgesteld voor de gouden tip die naar arrestatie van de jongens leidt.

Contact:

Herkent u deze jongens of heeft u enige verdere kennis betreffende dit misdrijf, dan kunt u de politie bellen via 0900-8844.

De politie heeft ook een opsporingstiplijn 0800-6070.

Wilt u dit anoniem doen dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Ook kunt u het online tipformulier invullen op de site van de Politie.

6 maart 2023 |
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)