Dodelijke steekpartij in Haarlem na 29 jaar nog steeds niet opgelost
6 maart 2023
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

De 28-jarige Daniël B. Manion werd op de avond van 27 maart 1994 meermaals neergestoken. Een maand na het voorval overleed Daniël aan deze verwondingen. 29 jaar later weten de nabestaanden nog steeds niet wie Daniël heeft vermoord. Wat gebeurde er deze nacht en wie is verantwoordelijk?

Daniël B. Manion ging op de betreffende avond met zijn buurman eten halen bij De Tempelier snackbar in Haarlem. Hier zou hij een woordenwisseling hebben gehad met drie jongens waarna Daniël en zijn buurman de snackbar verlieten. Niet veel later merkte hij op dat ze werden achtervolgd door deze jongens. Vlak bij de woning van Daniël op de hoek van de Tempelierstraat en het Wijde Geldelozepad escaleerde het tot een vechtpartij waarbij Daniël twee keer werd gestoken. Toen zijn vrouw Maria tussenbeide wilde komen, vluchtte de drie jongens weg op een witte opoefiets en een snorfiets.

De hoek waar Daniël Manion werd neergestoken. Foto: Rosalie Vogel.

Daniël Manion woonde net 18 maanden in Haarlem toen het voorval plaatsvond. Oorspronkelijk kwam hij uit de Verenigde Staten waar hij eervol uit het leger was ontslagen. Hier had hij gediend als dokter en veteraan tijdens de oorlog in Panama en de Perzische Golf. Hierna verhuisde hij naar Nederland met zijn vrouw Maria. Op 28 april 1994 overleed Daniël aan zijn verwondingen nadat hij in het ziekenhuis in Amsterdam drie operaties was ondergaan in de hoop hem te redden.

De drie daders zijn nooit gevonden. Wel is er enige informatie over de betreffende jongens. Het gaat hier om één blanke jongen en twee getinte jongens die volgens de politie alle drie tussen de 16 en 18 jaar waren gedurende het misdrijf. De blanke jongen had lichtblond, bijna wit haar. Van de twee getinte jongens was de een opvallend langer dan de ander en de kleinste jongen had kort zwart haar en een baseballpet op. Politie vermoedt dat de jongens kort voor de steekpartij in de discotheek Plaza aan het Houtplein en Tempelierstraat waren. Daarnaast waren de jongens vermoedelijk dezelfde avond betrokken in een vechtpartij op het Houtplein rond 1:15.

Cold cases in Nederland

“Als een onderzoek van de politie na enkele jaren verder geen nieuwe onderzoekslijnen oplevert, dan wordt het overgedragen aan het coldcaseteam”, zegt certified profiling expert en criminoloog Jessica Verhagen. “Het gaat er bij een cold case-onderzoek om dat je het eerdere opsporingsonderzoek compleet maakt. Hopelijk verhoogt daardoor de kans dat de verdachte kan worden gevonden.”

Tussen 2017 en 2021 kwamen er coldcasekalenders uit die in gevangenissen en politiebureaus werden uitgedeeld. In deze kalender werden 52 onopgeloste moorden, vermiste mensen en onbekende slachtoffers belicht. Coldcaseteams hoopten op deze manier uit veroordeelde daders nog enige kennis te halen. Hoewel er honderden tips binnen kwamen naar aanleiding van de kalenders, zijn er helaas maar weinig zaken heropend.

De zaak van Daniël Manion stond in de tweede kalender editie die in 2018 uitkwam. De politie en de nabestaanden zijn nog steeds op zoek naar de daders. Het openbaar ministerie heeft dan ook een beloning van 15.000 euro vrijgesteld voor de gouden tip die naar arrestatie van de jongens leidt.

“We hebben op dit moment 1775 coldcase-dossiers over heel Nederland verspreid. Dat is heel erg veel en er komen ongeveer 200 per jaar bij”, zegt Jessica Verhagen. Er zijn meerdere redenen waarom er zoveel zijn. “Waar we soms last van hebben bij cold cases is dat sommigen al 30 jaar oud zijn. In die tijd hadden ze gewoon vaak minder aandacht voor de dingen die in de toekomst naar een oplossing zouden kunnen hebben geleid. Vandaar dat veel onderzoeken een cold case worden.”

Haarlem en omstreken kent naast de zaak van Daniël Manion nog andere cold cases die tot de dag van vandaag niet zijn opgelost. Hoewel uitgebreid onderzocht, hebben veel gevallen te weinig bewijs en informatie om opgelost te kunnen worden. Veel families zoeken nog steeds naar antwoorden. Heeft u enige informatie of kennis betreffende dit of de andere misdrijven? Meld het via dit online tipformulier.

6 maart 2023 |
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)