Achtergrond met kaart
Bijzonder fenomeen tijdens concerten Harry Styles
28 februari 2023
Anna Odé
Student minor: Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

Fans zijn niet blij met de tourlocaties van de zanger Harry Styles. Bijna elk concert schreeuwt de menigte keihard de tekst “Leave America” naar de zanger. Waar komt dit fenomeen vandaan?

Harry Styles tijdens ‘Love on Tour’ Foto: Leticia Moraes (CC BY-SA 2.0)

Tijdens de tweede tour van Harry Styles genaamd ‘love on tour‘ bij de shows in europa gebeurde er iets geks, fans schreeuwde veel harder de tekst ‘leave America’ uit het liedje ‘As it was’ mee.

In 2020 tijdens de tour ter promotie van zijn album tweede album ‘Fine Line’ kwam alles tot stil stand door het corona-virus. Eind 2021 heeft hij nog heel wat shows kunnen spelen in de Verenigde staten. Maar toen hij begon aan het Europese gedeelte van de tour ontstond er de trend om een deel van de tekst veel harder mee te zingen .

Niet eerlijk

De tekst ‘Leave America, two kids follow her’ uit het liedje ‘As it was’ refereert waarschijnlijk aan zijn ex Olivia Wilde. Zij ging vaak met haar twee kinderen op en neer ging van de VS naar London. Tijdens de Europese concerten heeft het zinnetje ‘Leave America’ een hele nieuwe betekenis gekregen. Fans vinden dat Harry Styles te veel shows geeft in Amerika en dat het niet eerlijk zou zijn, juist voor mensen die daar niet wonen. Tijdens de concerten wordt, vaak bij shows buiten Amerika, ‘Leave America’ keihard naar de zanger geschreeuwd.

@xorainbowlouis his smirk by the third one 😭😂 #leaveamerica #asitwas #hslotglasgow #hslotmanchester #loveontour #hslot #harry #onedirection #1d #louis #harrystyles #niallhoran #liampayne #zaynmalik #fyp #foryou #xyzbca ♬ original sound – ali 🌈

Ook bij het concert in Amsterdam wordt de zanger toegeschreeuwd. Fan Sophie uit Leiden was er bij “Je merkte echt heel erg duidelijk het verschil in volume en dat iedereen zich klaarmaakte om het keihard te roepen. Het was echt zo dat iedereen de longen uit zijn lijf schreeuwde, in plaats van hard meezingen wat de rest van het concert gebeurde.”

Of het echt alleen bedoeld is om de boodschap over te brengen is maar de vraag, het zorgt ook voor een leuk moment. “Ik vond het echt heel leuk om te doen het was echt even een gevoel dat je met elkaar verenigd bent. Het was ook gewoon heel grappig om te horen hoe bizar hard het was en om terug te luisteren op filmpjes want iedereen ging het expres filmen.”

Maar zijn er dan echt zo veel meer shows in Amerika? Als je naar alle plekken van de shows kijkt, op de kaart hierboven, valt het wel op dat er veel shows in de VS en het continent Amerika zijn. Maar ook dat er behoorlijk wat in het Verenigd Koninkrijk en in Europa zijn. Ook als je de afstanden tussen de shows in Amerika vergelijkt met die in Europa komt dit aardig overeen.

Zeven keer

Sophie snapt wel dat er zoveel tourdata in Amerika zijn “Er zijn ook gewoon heel veel fans in Amerika zij zitten echt helemaal in zo een Harry Styles wereldje met z’n allen.” Maar zelf vindt Sophie het niet zo erg dat er minder concerten buiten Amerika zijn. “Ik hoef zelf niet persé zeven keer achter elkaar te gaan, wat veel fans in Amerika wel doen.”

88 van de 171 shows waren en worden gespeeld in de Verenigde Staten. Dat is meer dan de helft. Op de kaart zie je ook dat een groot deel van de shows worden gegeven in Europa en het Verenigd Koninkrijk, bijna 55 shows. Nog niet het aantal van de VS, maar Europa staat duidelijk op plek nummer twee.

Het gebrek aan shows in Azië en Afrika is overduidelijk. In heel Azië zijn er maar zes shows gegeven en in Afrika geen. “Het is wel een beetje een gekke verdeling. Ik denk dat hij in Europa, Azië, en Afrika makkelijk meer shows had kunnen verkopen, die fans krijgen nu wel weinig kans. Maar vanuit zijn perspectief snap ik het wel een beetje” vertelt Sophie.

28 februari 2023 |
Anna Odé
Student minor: Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)