Achtergrond met interactieve kaart
Waarom ‘Leave America’ keihard wordt meegezongen tijdens concert Harry Styles
28 februari 2023
Anna Odé
Student minor: Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

Fans zijn niet blij met de tour data van de zanger Harry Styles. Bijna elk concert schreeuwt de menigte keihard de tekst “Leave America” naar de zanger. Waar komt dit fenomeen vandaan?

Harry Styles tijdens ‘Love on Tour’ Foto: Leticia Moraes (CC BY-SA 2.0)

Tijdens de tweede tour van Harry genaamd ‘love on tour‘ ter promotie van zijn album tweede album ‘Fine Line’ kwam alles tot stil stand door het corona virus. Hij heeft eind 2021 gelukkig heel wat shows kunnen spelen in de Verenigde staten. Maar toen hij begin 2022 de shows in europa begon te spelen gebeurde er iets geks, fans schreeuwde veel harder de tekst ‘leave America’ uit het liedje ‘As it was’ mee. Harry Styles kennen de meeste misschien nog van de boy band One Direction, maar de zanger heeft er dus al een behoorlijke solo carrière op zitten.

De tekst ‘Leave America, two kids follow her’ uit het liedje ‘As it was’ refereert waarschijnlijk aan zijn ex Olivia Wilde. Zij ging vaak met haar twee kinderen op en neer ging van de VS naar London. Tijdens de concerten heeft het zinnetje ‘leave America’ een hele nieuwe betekenis gekregen. Fans vinden dat Harry styles te veel shows geeft in Amerika en dat het niet eerlijk zou zijn voor mensen die daar niet wonen. Tijdens de concerten wordt, vaak bij shows buiten Amerika, ‘leave America’ keihard naar de zanger geschreeuwd.

@xorainbowlouis his smirk by the third one 😭😂 #leaveamerica #asitwas #hslotglasgow #hslotmanchester #loveontour #hslot #harry #onedirection #1d #louis #harrystyles #niallhoran #liampayne #zaynmalik #fyp #foryou #xyzbca ♬ original sound – ali 🌈

Ook bij het concert in Amsterdam word de zanger toegeschreeuwd. Fan Sophie uit Leiden was er bij “Je merkte echt heel erg duidelijk het verschil in volume en dat iedereen zich klaarmaakte om het keihard te roepen. Het was echt zo dat iedereen de longen uit zijn lijf schreeuwde, in plaats van hard meezingen wat de rest van het concert gebeurde.” Of het echt alleen bedoeld is om de boodschap over te brengen is maar de vraag, het zorgt ook voor een leuk moment. “Ik vond het echt heel leuk om te doen het was echt even een gevoel dat je met elkaar verenigt bent. Het was ook gewoon heel grappig om te horen hoe bizar hard het wel niet was en om terug te luisteren op filmpjes want iedereen ging het expres filmen.”

Maar zijn er dan echt zo veel meer shows in Amerika? Als je naar alle plekken van de shows kijkt, op de kaart hierboven, valt het wel op dat er veel shows in de VS en het continent Amerika zijn. Maar ook behoorlijk wat in het Verenigd Koninkrijk en in Europa zijn. Ook als je de afstanden tussen de shows in Amerika vergelijkt met die in Europa komt dit aardig overeen. Sophie snapt wel dat er zoveel tourdata in Amerika zijn “Er zijn ook gewoon heel veel fans in Amerika zij zitten echt helemaal in zo een Harry Styles wereldje met z’n allen, Ik vind het zelf niet erg dat er niet meer data in Nederland en Europa zijn omdat ik niet perse 7x achter elkaar zou gaan, wat veel fans in Amerika wel doen.”

88 van de 171 shows waren en worden gespeeld in de Verenigde Staten. Dat is meer dan de helft. Op de kaart zie je ook dat een groot deel van de shows worden gegeven in Europa en het Verenigd Koninkrijk, bijna 55 shows. Nog niet het aantal van de VS maar Europa staat duidelijk op plek nummer twee. Het gebrek aan shows in Azië en Afrika is overduidelijk. In heel Azië zijn er maar zes shows gegeven en in Afrika geen. “Het is wel een beetje een gekke verdeling. Ik denk dat hij in Europa, Azië, en Afrika makkelijk meer shows had kunnen verkopen, die fans krijgen nu wel weinig kans. Maar vanuit zijn perspectief snap ik het wel een beetje” vertelt Sophie.

Waarom de zanger er voor koos om de shows zo te verdelen over de wereld is niet bekend. We mogen allang blij zijn dat één artiest zo veel tourdata speelt. Het is wel jammer dat niet iedere fan de kans krijgt om Harry live te zien. Fans zouden dus eigenlijk moeten zingen ‘Leave America and Europe and come to Asia and Afrika.’ Maar of dit zo lekker mee zingt in het liedje is ook maar de vraag.

28 februari 2023 |
Anna Odé
Student minor: Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)