Aardbevingen in Turkije en Syrië: een overzicht
28 februari 2023
Sanne van der Hek
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 BA Nederlandse taal en cultuur

Turkije en Syrië werden op 6 februari getroffen door een zware aardbeving. Steden zijn verwoest en het dodental is ondertussen opgelopen tot meer dan 50.000. In de vrieskou hebben de landen nog steeds te maken met naschokken en nieuwe bevingen. Dit artikel geeft een overzicht van de aardbevingen en de vernieling die deze met zich meebrachten.

Maandag 6 februari rond 04:17 lokale tijd wordt Turkije wakker geschud door een zware aardbeving. Op 30 kilometer van de stad Gaziantep vindt er een schok plaats met een kracht van 7,8. De aardbeving richt enorme schade aan in Syrië en Turkije en zorgt voor veel slachtoffers. Veel tijd om van de schrik te bekomen is er niet. Negen uur later vindt er een tweede aardbeving plaats. Nog geen honderd kilometer noordelijker. Duizenden naschokken zijn in de verre omgeving te voelen.

Op 20 februari wordt Turkije wederom getroffen door een aardbeving. Deze keer ligt het epicentrum zuidelijker, in de buurt van Defne. Volgens het Europees seismologisch centrum (EMSC) had deze een kracht van 6,4. De aardbeving resulteert in minder slachtoffers omdat de meeste bewoners al geëvacueerd zijn. Deze regio was namelijk al zwaar beschadigd door de aardbevingen op 6 februari. Een week later vindt er nog een aardbeving plaats. Net iets ten zuiden van de stad Malatya, vlak naast het epicentrum waar de bevingen van 6 februari al grote schade hadden aangebracht.

Verwoest

De aardbevingen hebben grote schade aangericht. Gebouwen zijn ingestort, huizen zijn verwoest en mensen zijn dakloos geraakt. De verwoesting heeft veel mensen het leven gekost. Reddingswerkers zoeken nog steeds onder het puin naar overledenen. Vanuit de hele wereld wordt hulp geboden. In Syrië ligt de situatie wat moeilijker. Het land bevindt zich al jaren in een burgeroorlog. Een gedeelte van het getroffen gebied is in handen van de oppositie en rebellengroeperingen. Hulp vanuit de regering of buitenaf wordt hier niet zomaar geboden.

Ook in Turkije is er grote kritiek op de regering. Onder de bevolking heerst machteloosheid en woede over het trage op gang komen van reddingswerk net na de aardbevingen. In het land worden meerdere protesten gehouden. Zo gooiden fans van de voetbalclub Besiktas knuffels op het veld om aandacht te vragen voor de kinderen die tijdens de aardbevingen om het leven zijn gekomen.

Embed from Getty Images

28 februari 2023 |
Sanne van der Hek
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 BA Nederlandse taal en cultuur