Wie tegenwoordig nog een huis wil kopen, moet diep in de buidel tasten. De huizenprijzen zijn langzamerhand aan het dalen maar de vraag naar een nieuwe woning blijft hoog. Starters kunnen bijna nergens terecht. Als je ook nog alleenstaand bent, dan kun je wel fluiten naar een huis binnen de Randstad. Toch zijn er ook starters die het wél lukt om een eigen plekje te kopen binnen de randstad te bemachtigen. Caroline (24) kocht begin maart een huis, hieronder vertelt zij hoe.
Voor Caroline en haar vriend duurden de huizenjacht maar enkele maanden tot zij het verlossende telefoontje van de makelaar kregen. ‘Vanaf het moment dat wij het eerste hypotheekgesprek hadden, heeft het maar twee maanden geduurd’, vertelt ze. ‘Het is echt snel gegaan, vooral omdat je vaak hoort dat veel starters lang aan het zoeken zijn.’ Caroline vindt het daarom echt een voorrecht dat het hen gegund is om zo snel een woning te vinden.
‘Wij zijn precies op het juiste moment gaan zoeken. Eerder was het simpelweg nog niet mogelijk om de huizenmarkt te betreden. Hierdoor hebben wij gelukkig wel wat langer kunnen sparen’, vertelt ze. ‘Nadat ik begon met mijn vaste baan heb ik steeds zo veel mogelijk opzij gezet. Dat is nu ook hard nodig voor alle veel extra kosten die er nog bij komen. Het kopen gaat veel verder dan alleen de bieding die je doet’, legt Caroline uit. Naast de bieding moet zij bijvoorbeeld ook nog betalen voor de kosten koper. Die bestaat uit overdrachtsbelasting, de notaris- en taxatiekosten. Daarnaast noemt Caroline ook eventuele kosten voor een aankoopmakelaar. ‘Wij hebben een aankoopmakelaar gebruikt, die verwerkt al veel administratie en neemt daar ook de kosten bij. De makelaar heeft uiteraard ook een kostenplaatje. Ik zou het iedereen aanraden, maar het is een afweging die je zelf moet maken.’
Dat het lastig is om een huis te kopen binnen de Randstad, ontkent Caroline zeker niet. Ondanks de kosten wilde zij perse een huis binnen haar gewenste gemeente vinden. ‘Ik denk dat het realistisch is om niet al te veel verwachtingen te hebben, want die luxe heb je gewoon niet als starter’, zegt ze. ‘Als je specifieke wensen hebt over de woning zelf, moet je toch gaan inleveren op de locatie.’
Duurste gemeentes
Om je een beetje op weg te helpen, kun je hier een overzicht vinden van de duurste gemeentes binnen de Randstad. Dan weet je in ieder geval waar je niet wilt zoeken en kun je deze vijf plaatsen voortaan uitklikken op de Funda zoekfuncties. Voor deze plekken betaalde je in 2022 gemiddeld de hoogte gemiddelde transactieprijs per gemeente in de Randstad volgens het CBS.
De goedkope opties van de Randstad
Voor Caroline was er geen twijfel over mogelijk, zij wilde perse in de Randstad blijven. ‘Onze familie en vrienden wonen hier. Mijn werk is in de buurt en stiekem vind in het ook fijn om bij het strand te wonen. Alles is gewoon lekker in de buurt’, aldus Caroline. Buiten de Randstad zoeken was voor haar echt geen optie.
Als het voor jou ook geen optie is om buiten de Randstad te zoeken, zijn er gelukkig nog een aantal betaalbare gemeentes. Ook voor de goedkoopste gemeentes in de Randstad, is gekeken naar de gemiddelde transactieprijs bij het samenstellen van de top 5. In de kaart vind je de best betaalbare gemeentes van 2022. volgens het CBS. Voor deze plaatsen moet je wel afreizen naar het zuiden van het land. Regio Rotterdam is namelijk het best betaalbaar binnen de Randstad.
Wonen in de hoofdstad
Van regio Rotterdam, waar je de best betaalbare woningen vindt, naar de hoofdstad Amsterdam. Hoewel, de stad niet perse de duurste woningen heeft. Betaal je er niet bepaald weinig. Waar je in Laren of Blaricum voor een miljoen is een mooie villa woont, koop je in Amsterdam voor hetzelfde geld een appartement aan de Prinsengracht. Wil je een paleisje scoren bij de grachtengordel, dan kun je het best beginnen met het kopen van een staatslot. Appartementen onder een miljoen zijn schaars goed in de stad en wanneer we kijken naar de prijs die je betaald per vierkante meter is dat zo’n 7.444 euro. Ondanks de hoge prijzen blijft Amsterdam ook erg populair, met ruim 880.000 inwoners (in 2022) is de stad de drukst bevolkste van Nederland.
Maak je dan als starter in de woningmarkt helemaal geen kans? Niet als het aan Caroline ligt. ‘Tot nu toe is het koopproces mij alles meegevallen. Voordat wij ons huis kochten hebben we ook een aantal keer nee gehoord,’ vertelt ze. ‘en in totaal hebben we vier keer geboden. De laatste keer hadden we er echt een goed gevoel bij.’ Het kopen van haar huis ging namelijk razendsnel. ‘Om twee uur smiddags hadden we de bezichtiging’, legt Caroline uit ‘om half 5 hebben we een bod gedaan. Nog geen half uur later werden we gebeld met het nieuws dat we het huis hadden. Zo snel kan het dus ook gaan’.
Toch had Caroline ook wel een aantal dingen anders willen doen. ‘Ik had eerder willen gaan sparen. Die tip zou ik ook iedereen meegeven’, vertelt ze. ‘Als je weet dat je een huis wilt gaan kopen, zijn er dingen waar je makkelijk op kunt besparen. Zoals buiten de deur eten of veel kleding kopen. Ik denk nu vaak eerst na of ik iets wel écht nodig hebt.’ Als kers op de taart, wil Caroline nog meegeven dat je als starter echt niet té veel-eisend moet zijn. ‘Leer om overal doorheen te kijken. Je kan er vaak wel wat leuks van maken’, aldus Caroline.