De afgelopen jaren is het aantal migranten dat naar Nederland komt toegenomen. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er in 2021 meer dan 4,4 miljoen migranten in Nederland, wat ongeveer 25% van de totale bevolking is. Waar zitten deze migranten precies? En welke uitdagingen kan verwacht worden met deze toename?
Na een afname in 2020 is de migranteninstroom sterk toegenomen. Deze toename van de afgelopen twee jaren komt doordat immigratie vanaf 2021 hoger was dan emigratie. Zo is het inwonersaantal met een migratieachtergrond met 2,2% gestegen. Op 1 januari 2023 telt het CBS namelijk 4.700.863 migranten in Nederland, wat neerkomt op 26,4%.
Redenen migratie
Migranten komen uit allerlei delen van de wereld en dragen bij aan de culturele diversiteit en economische groei van Nederland. Waarom mensen uit het buiteland naar Nederland komen, heeft vaak verschillende redenen. Zo trekt ons land veel migranten aan doordat er hier veel meer werkmogelijkheden zijn dan in het land van herkomst. Verder biedt Nederland ook een veilige levensomstandigheid voor degene die noodgedwongen hun land moesten ontvluchten. Naast werk en veiligheid is ook gezinshereniging een reden waarom voornamelijk vrouwen en kinderen naar Nederland komen.
Op moment vormen migranten uit Turkije de grootse aantal mensen met een migratieachtergrond in Nederland. Marokkanen vormen de tweede groep. Verder zijn landen als Suriname, Indonesiƫ, Duitsland en Polen waarvan de meest voorkomende migranten vandaan komen.
Inwonersaantal 2020
De onderstaande interactie kaart laat zien hoeveel westerse en niet-westerse migranten in 2020 woonden in Nederland. Al op 1 januari 2020 vormde de migranten 24,2% van de bevolking. In de vier grote steden was de verhouding echter groter. Zo bleek er in de vier steden gezamenlijk een percentage van 51,8 van Nederlanders met een migratieachtergrond.
Uitdagingen
De toename van migranten leidt tot vele uitdagingen op het gebied van integratie, huisvesting en werkgelegenheid. In deze alinea wil ik meer diepgang verwerken aan de hand van een interview met Marlou Schrover, leerstoelhouder Economische en Sociale Geschiedenis en hoogleraar Migratiegeschiedenis bij de Universiteit Leiden. Ik zou graag haar mening horen over de gevolgen van de toename van migranten en of dit problematisch wordt.
Toekomst
Aan de hand van de Bevolkingsprognose 2022-2070 stelt CBS dat de Nederlandse bevolking de komende vijftig jaar blijft groeien. Naar verwachting zal Nederland in 2070 20,7 miljoen inwoners tellen. Deze schatting wordt door middel van een simulatiemodel berekend, waarbij veronderstellingen over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie in de komende jaren centraal staan. Toch zijn deze prognosecijfers zeer onzeker. De bevolkingsgroei kan namelijk van jaar tot jaar veranderen; van toename tot afname.