Eens in de vier jaar mag er gestemd worden op de Provinciale Staten en op de waterschappen. Dit jaar vinden deze verkiezingen plaats op 15 maart. Wat doen de Provinciale staten en waterschappen nou precies en waarom is het belangrijk om ook hiervoor naar de stembus te gaan?
De Provinciale Staten zijn het parlement van de provincie, dit betekent dat zij het beleid van de provincie maken. Ook voeren zij het landelijke beleid uit. Hieronder vallen bijvoorbeeld vluchtelingenopvang en het aanleggen van nieuwe natuur. De Provinciale Staten kiezen en controleren ook het dagelijks bestuur van de provincie, de Gedeputeerde Staten.
Zoals eerder genoemd is het college van Gedeputeerde Staten het dagelijks bestuur van de provincie. Dit houdt in dat zij het beleid van de Provinciale Staten uitvoert. Het college bestaat uit de commissaris van de Koning en uit leden, ook wel gedeputeerden genoemd. Deze leden worden door de Provinciale Staten gekozen. Een gedeputeerde kan je zien als een soort minister. Elk gedeputeerde heeft zijn eigen vakgebied, dit kan bijvoorbeeld zijn verkeer of milieu.
De Provincie gaat over veel dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven. Het gaat over waar wegen en spoorwegen gebouwd worden, waar huizen worden gebouwd en waar de natuur behouden moet worden. Ook is zij verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van provinciale wegen, bruggen en fietspaden. Dit zijn enorm belangrijke dingen. Voor meer voorbeelden van waar de provinciale staten nou precies verantwoordelijk voor zijn is te zien in deze kaart:
Veel landelijke partijen van de Tweede Kamerverkiezingen doen weer mee. Welke partijen precies zal verschillen per provincie. Ook zijn er bij de Provinciale verkiezingen veel lokale partijen, zo heb je bijvoorbeeld Groninger Belang in Groningen. Voor een beter beeld van welke partij goed bij jou past kan je deze kieswijzer invullen. Een kieswijzer is een goed startpunt, maar het is belangrijk om niet blindelings te vertrouwen op deze uitslag. Zo vertelt Vera Saaman (21) dat ze de kieswijzer heeft gebruikt, maar vooral heeft gekeken hoe alle partijen de vragen hebben beantwoord. Op basis daarvan heeft zij een keuze gemaakt op wie zij gaat stemmen.
De commissaris van de Koning is de voorzitter van zowel de Provinciale Staten en van de Gedeputeerde staten. Deze commissaris wordt niet gekozen, maar door het rijk aangesteld. Het is de taak van de commissaris om te kijken of het beleidsproces in de provincie wel goed verloopt. Waar de naam precies vandaan komt? De commissaris wordt zes jaarlijks benoemd door de koning.
Nadat de Provinciale Staten zijn gekozen, mogen zij op hun beurt de Eerste Kamerleden kiezen. Niet elk Provinciale Statenlid heeft een even zware stem. Omdat er meer mensen in Zuid-Holland wonen, telt een stem van dat bewindspersoon zwaarder mee dan een stem van een bewindspersoon uit bijvoorbeeld Zeeland.
Wanneer je gaat stemmen op de Provinciale Staten, kan je ook opeens stemmen op de waterschappen. Nederland is verdeeld in 21 waterschappen. De waterschappen gaan over het water in het waterschap, dit gaat niet alleen over sluizen en dijken, maar ook over drinkwater en waar het afvalwater nou precies heen moet. Het waterschap bestaat uit een algemeen bestuur, voorgezeten door een dijkgraaf en uit een dagelijks bestuur, voorgezeten door een watergraaf. Het algemeen bestuur stelt het beleid op en controleert het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur is bezig met het realiseren van het beleid.
Ook aan de waterschapsverkiezingen doen landelijke partijen en lokale partijen mee. Hiervoor is wederom een kieswijzer. Deze kan je hier invullen.