Vier jaar geleden zou het een surrealistisch verkiezingsonderwerp zijn: de wolf in Nederland. Toch is het bij de aankomende Provinciale Staatsverkiezingen in Gelderland een actueel thema. Hoeveel zorgen moeten wij ons eigenlijk maken over de wolf?
In 2015 werd de wolf weer voor het eerst in 150 jaar gesignaleerd in het noorden van Nederland. Sinds zijn komst zijn Nederlanders verdeeld over de komst van de roofdieren. Sommige mensen zijn ze liever kwijt dan rijk.
Bijvoorbeeld de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland. Zij vinden dat de toevoeging van de wolf een gevaar is voor mens en dier. In hun verkiezingsprogramma stellen ze voor dat de provincie een afschotbeleid moet invoeren. Als de wolven meermaals vee- en huisdieren aanvallen, zou het mogelijk moeten zijn om de dieren dood te schieten of te verjagen.
Onzin vindt stichting Wolven in Nederland. Op hun website melden ze dat er genoeg manieren zijn om een wolf af te wenden van vee. Zo kunnen veel vee-slachtoffers voorkomen worden door de dieren ’s nachts op stal te zetten. Wolven jagen voornamelijk in de nacht. Ook het gebruik van waakhonden is een maatregel die boeren kunnen gebruiken. Zij zijn namelijk getraind om aanvallers van schapen op afstand te houden.
Ook is er veel discussie over de werking van wolfwerende hekken. Volgens de stichting gebeurt het vaak dat de hekken niet goed worden geplaatst. Zo moeten schrikdraden dichtbij de grond geplaatst worden en daarnaast goed onderhouden worden. Dat gebeurt vaak niet zegt de stichting.
Dat mensen bang zijn voor de wolven is ook vaak ongegrond zegt de belangengroep. ‘Vroeger konden de wolven nog last hebben van hondsdolheid’, meldt de stichting op hun website. ‘Maar doordat dat bijna niet meer voorkomt in Europa zijn ze een stuk minder agressief.’
Wat wel voor gevaar kan zorgen is het voeren van de dieren. Hierdoor verliezen ze hun angst voor mensen. In Amerika zijn er al veel voorbeelden te noemen van wolven die opdringerig worden bij mensen. Ze moeten dan uit noodzaak gedood worden, voordat ze mensen gaan aanvallen.
Iniedergeval is het lastig voor de overheid om nu maatregelen te nemen tegen de wolf. Dit komt omdat de dieren al sinds 1982 een beschermde diersoort zijn. Voorlopig is het verjagen of afschieten dus nog niet mogelijk, zegt de stichting.