Spelers van het online oorlogssimulatiespel War Thunder spelen sinds het begin van 2023 een rol in de informatieoorlog tussen de NAVO en het Kremlin. Wat begon als klaagzang van de spelers over de instellingen van het spel, is uitgemond in een reeks datalekken waarbij geheime technische informatie over onder andere Amerikaanse en Russische straaljagers de wereld in werd geslingerd. In dit artikel lees je hoe dat heeft kunnen gebeuren.
Spelers van videogames hebben wel altijd iets te klagen over hun spelletje. De één vindt het beeld niet soepel genoeg, de ander vindt dat díe ene voetballer eigenlijk harder kan rennen in het echt. Waar het bij War Thunder niet om de conditie van een geanimeerde voetballer gaat, gaat het om de specificaties van bestaand oorlogsmaterieel. Spelers waren het niet eens met de makers van het spel over de technische details van sommige voertuigen.
Wat er gebeurde was opmerkelijk: geheime documenten over het betwiste materieel doken opeens op op de War Thunder pagina op de forumsite Reddit.com. Het begon met één gebruiker die in juli 2021 een handleiding postte van de Britse Challenger 2 tank, waarna iemand anders hetzelfde deed voor een Franse en een Chinese tank.
Waar de handleidingen voor deze tanks dan wel officieel ‘geheim’ zijn, waren deze met een beetje zoeken nog wel te vinden; handleidingen voor tanks worden bovendien verspreid onder diens bemanningen. Het werd pas écht gevoelig, toen het begin 2023 opeens over straaljagers ging.
In januari 2023 kreeg de War Thunder-saga een nieuwe wending: er lekten documenten uit over de wapensystemen van de F-16 Flying Falcon en de F-15E . Van dat eerste toestel zijn zo’n 4500 exemplaren in gebruik in 30 landen, waaronder Nederland. Gaijin Entertainment, de makes van het spel, vroegen in een statement in 2021 de spelers te stoppen met het delen van geheime documenten. Ook schroefden ze de moderatie op het Reddit-forum voor de game op.
Na de westerse ‘jagers met de ‘F” verschenen er eind Januari op het Reddit War Thunder forum ook documenten over gevechtsvliegtuigen van Russische makelij.
De Russische Su-57 is het paradepaardje van de Russische luchtmacht en fungeert als de tegenhanger van de hypermoderne Amerikaanse F-22 Raptor. Hier zie je hoe deze twee toestellen tegenover elkaar presteren:
Terwijl de F-22 Raptor en de Su-57 in werkelijkheid nog niet zoveel actie op het slagveld gezien hebben, geldt dat niet voor de MiG-29 Fulcrum, die door zowel Oekraïne als Rusland actief gebruikt wordt. Waar je hem nu misschien al aan voelt komen: eind januari 2022 stonden ook hier de handleidingen van online.
Wat voor invloed deze datalekken kunnen hebben op de oorlog in Oekraïne is vooralsnog onduidelijk. Vanwege het anonieme karakter van forumsite Reddit.com, is het lastig om de identiteit van de verantwoordelijke gebruikers te achterhalen. Eén ding is zeker: het was niet de bedoeling dat deze documenten openbaar werden. Anderzijds staan ze in Washington (of in Moskou) misschien wel te springen wanneer er weer een paar gamers besluiten het op een hacken te zetten, als zij het weer eens niet eens zijn met de makers van hun spel.