Beeldverhaal
Succesverhaal of flop? Waarom zo veel series tegenwoordig reboots krijgen
22 februari 2023
Sophie Bruggink
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

That 90s Show, How I Met Your Father, Fuller House, … Dit rijtje is nog maar een klein deel van de series die tegenwoordig een nieuw leven in worden geblazen. Soms keren de originele personages terug en soms bevat de serie een volledig nieuwe cast. Het concept blijft vaak wel hetzelfde. Opvallend hierbij is dat veel van deze reboots na één of enkele seizoen al snel gecanceld worden en zo nooit het succes van hun voorganger weten te evenaren. Geldt dit voor elke reboot zo en waarom worden ze dan nog gemaakt?

Trailer That 90s Show

That 90s Show

In januari dit jaar kwam de serie That 90s Show op Netflix, dit is een reboot van That 70s Show. Hierin volg je de dochter van oorspronkelijke personages Eric en Donna in de jaren ’90. Zij en ook andere oude personages maken dan ook hun opwachting in de nieuwe serie. Onlangs werd bekend gemaakt dat deze serie een tweede seizoen krijgt.

De originele Gossip Girl. Foto: Pimkie (CC BY-SA 2.0)

Gossip Girl

Een andere geliefde serie die onlangs een reboot kreeg was Gossip Girl. De serie bestond uit een volledig nieuwe cast maar het concept bleef hetzelfde. Na twee seizoen werd de stekker echter uit het programma getrokken, reden: de series wist het succes van zijn voorganger niet op te volgen.

Joey Tribianni. Foto: Alan Light ((CC BY 2.0)

Joey

Het maken reboots is echter niet iets nieuws. In 2004 kwam Joey op de buis, een serie die het humoristische personage Joey Tribianni uit Friends volgde. Ook deze serie was geen succes: het programma werd halverwege het tweede seizoen niet meer uitgezonden.

Doctor Who. Foto: Anna (CC BY-NC 2.0)

Doctor Who

Sommige reboots zijn juist wel een succesverhaal. Een voorbeeld hiervan is Doctor Who, deze Britse serie werd eerst uitgezonden van 1963 tot 1989. In 2005 maakte de serie een doorstart en deze is sindsdien succesvoller dan ooit.

Foto: Jan60 (CC BY-SA 4.0)

Waarom worden reboots gemaakt?

Het is dus wisselvallig of reboots een succes worden of niet. Waarom ze de laatste tijd vaker gemaakt worden heeft waarschijnlijk te maken met streamingsdiensten. Nieuwe streamingsdiensten willen het liefst zo snel mogelijk abonnees. Om deze te lokken worden oude series, die al geliefd zijn, in een nieuw jasje gegoten. Daarnaast is het verderzetten van een al bestaande serie vaak een veilige optie. Het is al bewezen dat het concept werkt, waarom zet je dat dan niet door? Maar dit laat ook de moeilijkheid van reboots zien: weet het zijn voorganger te evenaren?

22 februari 2023 |
Sophie Bruggink
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023