Beeldverhaal
Kaag-Haat rijst de pan uit: tijdlijn van de heksenjacht op de D66-politica
22 februari 2023
Katharina Boekhorst
Minor student Journalistiek & Nieuwe Media 22/23. Bachelor: Geschiedenis

Van kabinet Rutte IV is Sigrid Kaag een van de meest bedreigde bewindspersonen. Afgelopen zondag kwamen deze bedreigingen bij haar bezoek aan Diepenheim tot een nieuw hoogtepunt. Het leek een tafereel uit de middeleeuwen: met brandende fakkels en de leus ‘heks’ werd ze opgewacht. Dit is niet de eerste keer dat de term ‘Kaag-heks’ opduikt in de media. Waar is deze demonisering begonnen?  

Het is schering en inslag: het Twitteraccount van Geert Wilders staat vol met de leuzen ‘heks’. De bovenstaande tweet is een van de vele voorbeelden. Wilders bracht ook al de hashtag ‘hexit’ de wereld in. De eerste sporen van de Kaag-haat zijn al jaren geleden terug te vinden. 
De Twitterstorm van Wilders resulteerde in een spotprent van Oppenheimer. Behendig vliegt Kaag op haar bezemsteel door de lucht. De prent typeert hoe normaal de verbinding tussen ‘Kaag’ en ‘heks’ al zijn anno 2021. 
Een sprong vooruit: afgelopen zondag in Diepenheim werd kaag alles behalve warm onthaald. Fakkels werden tijdens het gesprek duidelijk op Kaag gericht evenals mobiele telefoons. Kaag probeerde het gesprek met de omstanders gaan, maar dit bleek niet mogelijk.
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Khalid & Sophie (@khalidensophie)

Het fiasco in Diepenheim bezorgde Kaag een plaats aan tafel bij Khalid & Sophie om daar haar verhaal te kunnen doen. Kaag zegt niet snel geïntimideerd te zijn en dat ze ter plekke ook niet bang was. 

Een opvallend moment in de aflevering van Khalid & Sophie: Jeroen Pauw toonde zich kritisch tegenover de bedreigingen jegens Kaag. Pauw sprak over Wilders: “Die man leeft al twintig jaar in een hel, die kan helemaal nergens naartoe. Soms vergeten we dat gewoon.” Pauw stelde Kaag ook de vraag: “denk je ook wel eens, ligt het nou aan mij? Maak ik deel uit van een overheid die deze mensen zo teleurstelt?” Kaag bleef beleefd maar voegde er gevat aan toe: “dit is een vraag van de omgekeerde wereld. Ik ga niet uitleggen waarom daar mensen met fakkels staan.”  De kritiek van Pauw zorgde voor verontwaardiging op Twitter.
Ook over de vraag of Kaag Wilders als verantwoordelijk ziet voor de bedreigingen liet Kaag zich niet kennen. “Ik maak geen een-op-een relatie, maar mensen allerlei dingen noemen, aantijgingen, beledigingen, tot terrorist verklaren, mij als heks noemen dan maakt geen klimaat hebben van een waardig debat.” Ondanks de bedreigingen laat Kaag zich niet uit het veld slaan.  Foto: Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0)

22 februari 2023 |
Katharina Boekhorst
Minor student Journalistiek & Nieuwe Media 22/23. Bachelor: Geschiedenis