Student minor journalistiek en nieuwe media (2022/2023)
Het lijkt inmiddels een totaal ander tijdperk, maar de littekens van de apartheid in Zuid-Afrika zijn nog altijd zichtbaar. Een van de meest bekende anti apartheidsstrijders is wel Nelson Mandela. De man die 26 jaar in de gevangenis doorbracht om de kettingen waar onder meer de zwarte bevolking aan vast zat te doorbreken. Maar wat was de apartheid eigenlijk? En hoe groeide Nelson Mandela uit tot het boegbeeld van de anti apartheidsstrijders?
Tussen 1948 en 1990 was er sprake van een officiële rassenscheiding in Zuid-Afrika en een deel van wat nu Namibië is. Europese kolonisten wilde de niet-blanke bevolking daar beschaafder maken, door hunzelf als voorbeeld te tonen. Dit leidde er echter toe dat ontzettend veel rechten en plichten van de zwarte, Aziatische, en gemixte bevolking werden afgepakt. Onder dit regime lijdde de zwarte bevolking het meest, aangezien zij het laagst op de ‘etnische ladder’ stonden. Foto: Francois de Halleux (CC BY-NC-ND 2.0)Nelson Mandela sloot zich aan bij het ANC, de politieke partij tegen de dominantie van de blanke bevolking. Toen hij merkte dat vreedzame protesten alsnog wreed werden neergeslagen, stichtte hij in 1960 een militaire tak van het ANC, genaamd Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie) op. Samen met aanhangers van deze tak pleegde hij sabotageacties op overheidsinstanties. Hiermee wilden ze de zwarte bevolking ervan te overtuigen om in opstand te komen tegen de apartheid. Foto: Johannes Leiknes Nag (CC BY-NC-SA 4.0)Ook in andere delen van de wereld bleef de apartheid niet onopgemerkt en gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen het racistische regime. Zo ook in Nederland, waar honderden mensen in de jaren ’80 van de vorige eeuw de straat op gingen om hun steun te uiten aan de anti apartheidsbeweging die was ontstaan. Foto: Hans van Dijk (CC0 1.0)In 1964 werd Mandela veroordeeld tot het voorbereiden van een guerrilla-oorlog om het apartheidsregime met geweld de kop in te drukken. Tijdens zijn gevangenschap werd de problematiek in Zuid-Afrika pas echt onder de loep genomen, waarbij er steeds meer steun vanuit de internationale gemeenschap kwam om het regime af te schaffen. Zo ook van de Verenigde Staten, waar Bill Clinton destijds president van was. Mandela werd hierdoor internationaal bekend als het wereldwijde boegbeeld tegen het apartheidsregime. Foto: White House Television crew (CC BY-SA 4.0)
Vanuit alle hoeken van de samenleving kwamen geluiden om Nelson Mandela vrij te laten uit de gevangenis. Zo ook met dit wereldberoemde nummer ‘Nelson Mandela’ van The Specials uit 1984.In 1990 werd Mandela na 26 jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij hief meteen het verbod op ‘zijn’ politieke partij ANC op en werd een jaar laten unaniem verkozen tot president van Zuid-Afrika. Onder zijn presidentschap zou hij vele hervormingen doorvoeren om de gespleten maatschappij weer tot een eenheid te vormen. Foto: Maureen Keating (Public domain mark 1.0)