Beeldverhaal
Dit is waarom er heftige protesten zijn in Suriname
22 februari 2023
Lorenzo Gerritsen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023). Bachelor Geschiedenis

Afgelopen vrijdag liepen vreedzame anti-regeringsprotesten in Suriname heftig uit de hand. Betogers bestormden het parlementsgebouw in Paramaribo. Er werd traangas ingezet door de politie en tientallen mensen werden aangehouden. Waarom zijn er zulke heftige demonstraties in Suriname?

De protesten begonnen in de ochtend vreedzaam bij de Nationale Assemblée. Onverwachts veranderde de sfeer: de organisatoren verloren de controle over de duizenden demonstranten. Ramen van het gebouw sneuvelden en de lobby werd vernield. Foto: Mark Ahsmann (CC BY-SA 3.0)
Naast de bestorming van het parlementsgebouw werden er ook winkels geplunderd. De politie moest ingrijpen. Met traangas en losse flodders probeerden zij de menigte uiteen te krijgen. Veel winkels bleven hierna uit voorzorg dicht om nieuwe plunderingen te voorkomen. Ook werd er een avondklok ingesteld en kwam er extra beveiliging op straat.
De demonstranten waren boos vanwege de economische crisis in het land. Onder voormalig president Bouterse is de staatsschuld enorm opgelopen. In 2020 werd Chan Santokhi verkozen tot de nieuwe president. Hij beloofde binnen tweehonderd dagen de crisis op te lossen. Foto: Pieter van Maele (CC BY 3.0)
Onder leiding van Santokhi was er nauwelijks verbetering. De coronacrisis verergerde de staatschuld en de inflatie steeg ook harder dan de lonen. Daarnaast benoemde hij ook veel familieleden en vrienden op belangrijke politieke functies. Als klap op de vuurpijl stegen ook de brandstofprijzen. Veel Surinamers zijn erg afhankelijk van hun vervoer en vonden dat hun basisbehoeftes hierdoor ernstig in het geding was. Foto: Omri Westmark (CC BY 2.0)
Veel Surinamers vinden dus dat Santokhi valse beloftes heeft gemaakt. De situatie is nu weer rustig, maar het is nog onzeker of de president de tijd krijgt om de malaise op te lossen. Vooralsnog zijn er nog geen nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Foto: StarNieuws (CC BY 3.0)
22 februari 2023 |
Lorenzo Gerritsen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023). Bachelor Geschiedenis