“Lokale partijen zijn belangrijk voor de democratie”
22 februari 2023
Dave Offenbach
leiden journalistiek student nieuwe media

Lokale partijen nemen een steeds belangrijke rol in bij het vormen van de gemeenteraad. Dit geldt ook voor de gemeentenraad in Amstelveen. Ruud Kootker is al sinds vijf jaar fractievoorzitter van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen. Hij verlaat de politiek omdat hij verhuist naar een andere stad en dan mag je geen raadslid meer zijn. Ik vroeg aan Kootker wat er te verbeteren valt in de Amstelveense politieke arena.

De lokale partijen kunnen vrijer handelen dan de landelijke partijen omdat deze gebonden zijn aan bestaande structuren. Ze staan dicht bij de burgers en kunnen direct invloed uitoefenen op hun leefgebied. Kootker heeft een belangrijke rol gespeeld in de oppositie van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen de afgelopen jaren. Hij kijkt terug op een leerzame en aangename periode in de Amstelveense politiek. Toch ging niet alles over rozen. Zo werd hij 4 jaar geleden uitgesloten om wethouder te worden en is zijn partij bij de laatste gemeenteraadverkiezingen niet gevraagd om bij het college aan te sluiten. Zijn belangrijkste boodschap aan Amstelveen is: “Werk aan inclusiviteit in plaats van mensen uitsluiten en denk minder vanuit macht maar meer vanuit belangen.”

Volgens Kootker draait het bij het college in Amstelveen te veel om macht in plaats van te werken aan een brede basis tot samenhorigheid. De VVD won de verkiezingen in Amstelveen en sloot samen met D66 de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen uit, terwijl zij wel samen een brede meerderheid vormden. Inhoudelijk waren er geen grote verschillen tussen de partijen. De VVD en D66 kozen voor een minderheidscollege met PvdA en met gedoogsteun van Goed voor Amstelveen.

De gemeente komt te vaak in conflict met de burgers en moet vooraf de inwoners eerder betrekken in het beslissingstraject om juridische procedures te voorkomen. Kootker: “Als er dan toch problemen komen probeer ze dan op te lossen met mediation in plaats van juridische procedures.”

Amstelveense bewoners praten mee over de inrichting van hun wijk. Foto: Jason Kr├╝ger (CC BY-SA 4.0)

Het nieuwe vergadermodel dat de Raad vorig jaar introduceerde geeft te weinig mogelijkheden om een debat te voeren. De Raad heeft een commissie ingesteld om het model te evalueren. Kootker: “Het huidige model doet geen recht aan de lokale democratie. Er is te weinig ruimte voor een goed debat en dat is belangrijk voor democratie”.

De nieuwe debatzaal wordt ingericht op 22 februari 2022 en moet symbool staan voor een gezonder vergaderstructuur in Amstelveen. Foto: Debby de Heus (griffier)
22 februari 2023 |
Dave Offenbach
leiden journalistiek student nieuwe media