Beeldverhaal
De Hyperloop van Elon Musk: Hoe deze hype na tien jaar nog steeds voortleeft
22 februari 2023
Ben Cornelisse
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023)

De Hyperloop: een trein die even snel gaat als een vliegtuig. In 2013 werd dit idee in het nieuws gebracht door Elon Musk. Het concept kreeg veel aandacht, van kritische reacties tot enthousiaste startups die werden gevormd. Na tien jaar Hyperloop hype zitten we nog steeds niet in deze futuristische trein. Is er nog vooruitgang in deze innovatie?

In deze foto is een tekening van de hyperloop te zien. De Hyperloop is een zwevende trein in een vacuümbuis. In deze trein bestaat geen weerstand van wielen en lucht. In theorie is deze daarom super snel en ook nog is efficiënt. Toch kunnen we nog niet met deze trein reizen in Europa. Leeft deze trein wel op tegen de hype die er omheen is opgebouwd? (Beeld: Neuhausengroup, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons)
De hype is in 2013 ontstaan door Musk. Veel mensen zeggen dat hij het concept van de Hyperloop heeft bedacht. Het lijkt echter dat hij in het concept alleen nieuw leven heeft geblazen. Deze tekening uit 1974 laat zien dat een soortgelijk concept met vacuümbuis namelijk al langer bestaat. Dus dat Musk de grondlegger is van de Hyperloop is eigenlijk niet waar. (Beeld: Gunther Radtke CC BY-NC-SA 2.0)
Zelf lijkt Musk voor het concept geen tijd te hebben. Hij wil toch wel graag in deze trein heen en weer reizen. Zo heeft hij in 2016 een wedstrijd opgezet waar studententeam tegen elkaar kon strijden met hun concept van de Hyperloop. In deze foto praten studenten van het Nederlandse team Delft Hyperloop met Musk. Dit gebeurde tijdens de tweede editie van de wedstrijd in 2017, waar ze de prijs voor het beste concept mee naar huis sleepte. Door corona werd de wedstrijd afgeschaft en is daarna nooit meer voortgezet. Het lijkt dat een groot gedeelte van de hype hiermee is opgehouden. (Beeld: Delft Hyperloop)
Buiten de studentenwedstrijd ook bedrijven bezig met de Hyperloop. In 2016 werd zo een bedrijf in Italië opgezet: Zeleros. Dit is op dit moment een van de grootste voorlopers in de hyperloop techniek. Deze tekening laat hun plan zien voor de connecties van de Hyperloop in Europa. Ook al lijkt dit misschien nog ver in de toekomst, zijn er in 2022 nieuwe regulaties gekomen in de Europese Unie (EU). Ze bereiden zich voort op een Hyperloop systeem in 2030. Deze manier van transport lijkt door de EU serieus genomen te worden. (Beeld: Zeleros Global S.L., CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)
https://youtube.com/watch?v=xKvbSboQ5_g
Toch is misschien de eerste plek waar de Hyperloop komt buiten Europa. In 2021 Saudi Arabië is het bouwplan: The Line opgezet. Dit bijzondere gebouw moet maar liefst 170 km lang worden. Het gebouw gaat recht door de woestijn in provincie Neom. Het bouwplan noemt ook een Hyperloop. Deze moet door het gebouw passagiers heen en weer bewegen. Dit wordt gerealiseerd door het bedrijf van Miljardair Richard Brandson: Virgin Hyperloop One. In deze video is te zien dat twee passagiers door een prototype in een vacuümbuis bewegen met 173 Km/uur. Hoewel dit een grote mijlpaal was voor het bedrijf, is dit prototype nog steeds niet even snel als een vliegtuig. Voor nu is de Hyperloop nog steeds een droom voor rijke miljardairs. (Beeld: Hyperloop One Youtube Kanaal)

22 februari 2023 |
Ben Cornelisse
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023)