Het zal niet de eerste keer zijn dat je een ingewikkeld recept aan het koken bent. In dat recept staat dat er bosui in moet. Vervolgens zie je in de winkel alleen lente-ui liggen. Het ziet er hetzelfde uit en het verschil proef je nauwelijks, maar wat is nou precies het verschil?
Dezelfde plant
Bosui en lente-ui komen eigenlijk van dezelfde plant. Namelijk van de allium cepa. De plant wordt ook wel white Lisbon genoemd. Doordat deze uien van dezelfde plant komt is het ook niet zo gek dat ze op elkaar lijken.
De bosui
De bosui wordt later geoogst dan de lente-ui. Dit zorgt ervoor dat de bosui groter is en dat de bosui aan het einde van de stengel een bolletje heeft. Ook zorgt dit voor een scherpere smaak dan bij de lente-ui. Bosui heeft zijn naam verkregen omdat het wordt verkocht in bosjes. Het groeit niet in het bos, iets wat de naam je wel laat denken.
Lente-ui
Een Lente-ui wordt eerder geoogst dan bosui. Dit is ook de reden dat het lente-ui heet, deze ui wordt namelijk geoogst in de lente. In tegenstelling tot de bosui, deze wordt namelijk geoogst in de herfst. Hierdoor is de stengel van de lente-ui dunner, en de smaak milder.
Bosui zelf groeien
Bosui kan je zelf ook groeien in jouw eigen keuken. Door de kontjes te bewaren en ze in water te zetten, gaat de bosui vanzelf weer groeien. Na twee weken heb je dan weer een hele stengel bosui.