Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)
Twee weken geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een zware aardbeving, die aan zeker 45.000 mensen het leven kostte, waarvan 40.000 in Turkije. Dat dit dodental zo hoog opliep is volgens velen niet alleen te wijten aan het natuurgeweld. In dit beeldverhaal leggen we je uit hoe dat zit.
Op 6 februari werden Turken en Syriërs midden in de nacht overvallen door een zware aardbeving. Vele gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt en de noodhulp kwam maar langzaam op gang. Beeld: Henrick Pettersson, CNN (CC0 1.0).De Turkse President Erdogan kondigde een periode van nationale rouw af en benadrukte in eerste instantie dat ‘het niet mogelijk is om voorbereid te zijn op een ramp van deze omvang’. Enkele dagen na de ramp gaf hij wel toe dat de hulp te langzaam op gang kwam. Foto: president.gov.ua (CC BY 4.0).
When a strong earthquake hit Turkey in 1999, Erdogan – who was then an opposition figure – criticized the government for its shortcomings.
Now he is blaming fate for Monday’s earthquake because he is the president of the country.
In de nasleep van een andere zware aardbeving in 1999 had Erdogan juist felle kritiek op de zittende regering, omdat de huizen slecht gebouwd waren. Hierdoor vielen er onnodig veel doden. Bij Erdogans verkiezing tot president in 2002 beloofde hij daarom de corruptie in de bouwsector aan te pakken en aardbevingsbestendig te gaan bouwen.
Over 33,000 deaths have been confirmed as a result of the earthquake in Turkey and Syria so far. The high death toll is a result of poor infrastructure due to corruption, neglect, and ignorance. Erdogan's government was elected in 2002 and one of the promises was to solve this. pic.twitter.com/fpSkt6pOo0
— Ridvan Aydemir | Apostate Prophet (@ApostateProphet) February 12, 2023
Veel critici wijzen erop dat de onverantwoorde bouw onder Erdogan gewoon is doorgegaan. Er circuleren veel beelden waarop duidelijk is te zien dat sommige gebouwen de aardbeving geheel hebben overleefd, terwijl er van vele andere niets over is.
De partij van Erdogan, de AKP, en de bouwsector zijn hecht met elkaar vervlochten. Zo verleende de regering van Erdogan in het verleden, vaak vlak voor verkiezingen, bouwamnestie voor alle huizen die zonder vergunningen waren gebouwd. Dat betekent dat illegaal gebouwde, vaak onveilige huizen, opeens goedgekeurd werden. De Turkse overheid maakte hiervoor zelfs reclamespotjes, zoals deze uit 2018, getoond in een fragment vande Avondshow met Arjen Lubach. Vanwege dit soort regelingen houden veel mensen de regering verantwoordelijk voor het hoge aantal doden. Na alle kritiek op Erdogan werd Twitter in Turkije geblokkeerd en werden meerdere critici opgepakt. De Turkse ambassadeur in Nederland liet tegenover Nieuwsuur weten dat de arrestaties niets met de kritiek op het regime te maken hebben. Twitter is inmiddels weer in de lucht in Turkije en de kritiek zal, met de verkiezingen van 14 mei in het vooruitzicht, voorlopig niet gaan liggen. Foto: Wikipedia, Dqfn13 (CC BY-SA 4.0).