Beeldverhaal
Europa in vuur en vlam: het effect van bosbranden op ons continent
21 februari 2023
Anne Bierens
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelorstudent Economie en Rechten aan de Erasmus Universiteit

Het afgelopen jaar werden verschillende Zuid-Europese landen geteisterd door grootschalige bosbranden. Grote stukken natuur zijn in rook opgegaan, waardoor zorgen over de toekomst van Europese natuurgebieden steeds meer toenemen. Experts en omwonenden vragen daarom om betere plannen voor bosbeheer.

In Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië is sinds 2017 een gebied van meer dan 35.000 km² afgebrand – dat is meer land dan heel België. 2022 was hierbij het jaar met de meeste en zwaarste bosbranden sinds 2017. Ook beschermde bosgebieden zijn aangetast – meer dan 100.000 hectare heeft is verloren gegaan. Foto: Micheal Held, Madeira 2022 (Licentie: CC-0)
Een veel genoemde reden voor de toenemende ernst van de bosbranden is de opwarming van het klimaat. Door hogere zomertemperaturen is de grond droger, waardoor branden zich makkelijker kunnen verspreiden. Ook duurt het bosbrandseizoen langer, en zijn er meer branden tegelijk. Figuur: ESA (Licentie: CC BY-SA 3.0)
Bosbranden blussen is een dure en lastige onderneming. Bij sterke wind verspreidt een brand zich snel, zeker als de grond al erg droog is. Bestrijding gaat meestal met gebruik van duizenden liters water en brandvertrager. Ook brandweermannen worden ingeschakeld om vanaf de grond het vuur onder de controle te houden, door te blussen of door preventief gecontroleerd stukken grond af te branden. Foto: Adriaan Bloem (Flickr.com), Spanje 2022 (Licentie: CC BY-NC-ND 2.0)
Voor brandweermannen zijn bosbranden vaak erg heftig. Ze draaien vaak lange shifts in zware omstandigheden: weinig zicht, slechte luchtkwaliteit en natuurlijk extreme hitte. Om de grootste branden aan te pakken moest dit jaar, bijvoorbeeld in Frankrijk, extra ondersteuning worden gemobiliseerd. Foto: Jean Beaufort (Licentie: CC-0)
Het aantal doden door bosbranden is in Europa door gestructureerd ingrijpen relatief beperkt. Toch hebben branden vaak een grote impact op omwonenden die moeten evacueren. Ook dit jaar moesten veel mensen in Zuid-Frankrijk door de bosbranden hun huis verlaten. Voor de geëvacueerden is dit vaak erg ingrijpend. Daarnaast maken ook veel boeren uit de regio zich zorgen over het effect van de droogte en de branden op hun oogst en de toekomst van hun bedrijf.
Met name in Frankrijk roepen experts de overheid daarom op om betere plannen voor bosbeheer op te stellen. Frankrijk loopt achter op buurlanden, zoals Spanje en Portugal, in het bestrijden van deze branden. Maar ook Spanje en Portugal worstelen met de toenemende schaal hiervan. Experts verwachten dat droge zomers vaker zullen voorkomen, waardoor het belangrijk is dat landen in staat zijn bosbranden zo effectief mogelijk te bestrijden. Deze branden zijn namelijk ook nog eens slecht voor het milieu door de grote hoeveelheid koolstof die daarbij vrijkomt. Om dus niet te diep in een zelfversterkende spiraal te belanden, zullen we in Europa beter moeten leren omgaan met grootschalige en langdurige bosbranden.
21 februari 2023 |
Anne Bierens
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelorstudent Economie en Rechten aan de Erasmus Universiteit