Het is al twee jaar geleden sinds de Taliban de macht hebben genomen in Afghanistan. Dit zorgt voor een enorme terugval voor de gemiddelde Afghaanse vrouw, en de geschiedenis lijkt zich te herhalen. De definitieve beslissing om vrouwen te weerhouden van scholing en werk reduceert de Afghaanse vrouw tot een vergeten pion van de samenleving.
Ondanks dat de Taliban op het begin hadden beloofd dat inperkingen op vrouwenrechten binnen het kader van de Sharia wet zullen blijven, inclusief het recht om de studeren en te werken, hebben de Taliban de Afghaanse vrouw systematisch uitgesloten van het dagelijkse leven. Zij wordt hiermee begrensd tot een vergeten gesluierde vrouw die zich in de steek gelaten voelt.
Ondanks de oproep van UNICEF naar de Taliban regering om de vrijheid van vrouwen te respecteren met betrekking to scholing en werk, is de situatie niet veel verbeterd. Daarnaast is het ook lastiger voor de internationale gemeenschap om externe hulp aan de bieden, omdat humanitaire hulp in relatie tot vrouwen ook beperkt wordt. Onderzoek toont aan dat 93% van de organisaties het lastig vindt om vrouwen hulp aan te bieden door de beperkingen die de Taliban hebben opgezet.
Dit heeft niet alleen gevolgen op sociaal-cultureel vlak, maar het raakt ook de kwetsbare Afghaanse economie die momenteel leidt onder hoge werkeloosheid en een hongersnood. Uit een onderzoek van UNICEF (2022) blijkt dat de Afghaanse economie maar liefst $5,4 miljard winst zou maken als vrouwen deel zouden nemen aan de economie.