Burgers betrekken in het bedenken van een naam voor een olifantje of een sluis, een leuk initiatief vanuit gemeenten of onderzoeksteams. Tenminste, een leuk initiatief tótdat namen als ‘Boaty McBoatface’ als eerste uit de peiling komen. De Britten tuinden er al eens in, waarna wij als Nederlanders niet achter konden blijven. Met onze eigen ‘Sluisje McSluisface’ en dadelijk ‘Trunky McTrunkface’ nemen we je mee in deze bootjes-sluis-olifantjes saga.
In 2016 werd een duur wetenschapsschip toegevoegd aan de Britse vloot. Deze heugelijke gebeurtenis moest gedeeld worden met het volk, vond de Britse nationale onderzoekraad. Zo gezegd zo gedaan, de Britse bevolking kon stemmen op een naam voor het nieuwe pronkstuk. Als geintje bedacht oud-presentator van de BBC, James Hand de naam ‘Boaty McBoatface’. Zijn grapje sloeg aan, want binnen een mum van tijd ontving de creatieve naam veel aandacht. Met ruim 125.000 stemmen binnen twee weken leek het erop dat het nieuwe schip de zeeën ging trotseren onder de naam ‘Boaty McBoatface’. Toch stak de nationale onderzoeksraad in overleg met het ministerie van Wetenschap en een extra jurypanel hier een stokje voor en verkozen zij een andere naam. De boot werd uiteindelijk vernoemd naar de Britse bioloog David Attenborough. Dat de voorkeur uitging naar de naam met ‘maar’ 11.000 stemmen in dezelfde twee weken waar Boaty er 125.00 kreeg, zorgde voor teleurstelling alom. Toch is het verhaal hierbij niet tot een einde. Steker nog, ‘Boaty McBoatface’ bleek een belangrijke inspiratiebron.
Een kleine vier jaar na het rouwen om ‘Boaty McBoatface’ dook een nieuwe kans op voor de oplettende kijker, ditmaal zelfs op ons terrein: een nieuwe zeesluis ontbrak in naam. Gemeente Velsen bekeek alle inzendingen aandachtig. De populairste namen bleken de Irma Sluis; als referentie naar de doventolk, de Sluizenmoeder en jawel ‘Sluisje McSluisface’. Het Britse fiasco van een aantal jaar ervoor waren de nuchtere tulpenkwekers niet vergeten. Sterker nog, ze zagen open doel. Wederom bleek de gemeente het niet eens met het verzoek gerechtigheid te doen aan Boaty. De nieuwe zeesluis kreeg een andere hele niet zo creatieve naam: Zeesluis IJmuiden. Op Twitter barstte het los: ‘Waarom zou je een wedstrijd beginnen als je toch een onoriginele naam kiest’. Toch kregen deze ontevreden Twitteraars een derde kans een klein jaartje later.
Twee Aziatische olifanten en daarmee ook diergaarde Blijdorp verwelkomden in 2021 een baby olifantje. De geboorte van een Aziatische olifant in gevangenschap komt niet vaak voor. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis organiseerde de dierentuin een namen actie. Je voelt misschien de bui al hangen; Slurfje McSlurfface, Ollie McOllieface en Trunky McTrunkface waren ruim vertegenwoordigd in de stemmen en op sociale media. Ook werd er teruggekeken naar de zeesluis uit IJmuiden. Irma Sluis kwam namelijk ook vaak voor in de stemmen. Zou het dan eindelijk gebeuren? Vol spanning werden de communicatiekanalen van diergaarde Blijdorp afgestruind tot eindelijk de dag aanbrak. 17 juni 2021 luidde de kop: AZIATISCH OLIFANTJE HEEFT EINDELIJK EEN NAAM. Is het Trunky McTrunkface, Ollie McOllieface, of krijgt Zeesluis IJmuiden gerechtigheid? Het beslissende woord is er eindelijk uit. Het nieuwe olifantje heet Radijk. Dat viel even tegen.
Toch hoeven we niet te treuren. De namen saga is niet alleen in Engeland en Nederland opgemerkt. In de video blijkt Boaty een grote inspiratiebron te zijn voor paarden, brandweerwagens en treinen. Deze initiatieven zorgen niet alleen voor een glimlach, ook is wel te stellen dat gerechtigheid is behaald. Als driemaal is scheepsrecht niet gold, halen we hoop uit ‘de aanhouder wint’.