Beeldverhaal
“All the Beauty and the Bloodshed” – Het intrigerende leven van fotografe Nan Goldin
21 februari 2023
Juliette Ekering
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

In de nieuwe film ‘All the Beauty and the Bloodshed’ wordt het biografische verhaal van fotografe Nan Goldin neergezet. Haar foto’s worden gebruikt om haar levensverhaal in beeld te brengen. Het is een fascinerende productie over een fotografe, die het probeert te maken, in tijden van drugs en aids.

In de trailer van ‘All the Beauty and the Bloodshed’ zie je goed hoe het verhaal van Nan Goldin wordt verteld aan de hand van foto’s, ingesproken tapes en interviews. Je ziet haar indrukwekkende leven in New York voorbijkomen met haar kunstenaarsvrienden, maar ook de demonstraties tegen de Sackler familie.
Het eerste fotoboek van Nan Goldin uit 1986 genaamd ‘The Ballad of Sexual Depenency’. In het boek zijn foto’s te zien van het leven in New York binnen de kunstenaarswereld, de heroïne en homoseksuele subcultuur en haar persoonlijke leven. Tijdens de film wordt een groot deel van deze foto’s getoond om haar leven af te beelden.
Foto: Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)
Een voorbeeld van een foto, die gebruikt wordt, om haar leven uit te leggen uit de collectie van Nan Goldin zelf. Het was baanbrekend hoe ze intieme details van haar persoonlijke leven gebruikte voor publieke kunst.
Foto: Michelle B. (CC BY-ND 2.0)
Een andere typische foto gemaakt door Nan Goldin. Haar extrinsieke vrienden zijn te zien in hun natuurlijke habitat met een kleine blik in het New Yorkse leven van een kunstenaar. In de film wordt gesproken van haar ‘extended family’, wat haar grootste inspiratiebron was.
Foto: Ilona Gaynor (CC BY-NC-SA 2.0)
Nan Goldin is te zien tijdens een van haar assertieve acties. Ze heeft veel protesten georganiseerd tegen de Sackler familie, wiens bedrijf de verslavende drug OxyContin op de markt heeft gebracht. Deze drug heeft voor veel doden gezorgd en ook zijzelf is er verslaafd aan geweest. De film laat het verloop van haar protest duidelijk zien.
Foto: UN Women (CC BY-NC-ND 2.0)
21 februari 2023 |
Juliette Ekering
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023