Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)
Uit onderzoek van Onderzoek en Statistiek (O&S) in opdracht van de GGD Amsterdam blijkt dat 1 op de 9 inwoners van Amsterdam een verhoogd risico loopt geen gezonde voeding meer te kunnen betalen. De winkelprijs van gezond eten is de afgelopen 10 jaar harder gestegen voor ongezonde producten dan voor gezonde producten. Hiermee worden gezondheidsverschillen in onze hoofdstad in stand gehouden en zelfs vergroot.
Inwoners met een laag inkomen, en dan met name: ouderen, eenoudergezinnen, gezinnen met oudere kinderen en grote gezinnen, hebben over het algemeen meer moeite met het bekostigen van gezonde voeding, dit zijn de zogeheten: financieel kwetsbare Amsterdammers. Foto: Franklin Heijnen (CC BY-SA 2.0).Acht op de tien Amsterdammers met een laag inkomen zouden gezonder eten bij meer financiële middelen. Foto: PxHere (CC0).
Slechts een kleine groep van de financieel kwetsbare Amsterdammers ontvangt voedselhulp van bijvoorbeeld de Voedselbank, een maaltijdvoorziening in de buurt of initiatieven als het ‘buurtkastje’.
Voedselpark Amsterdam 2025: initiatiefnemers willen een stuk van de Amsterdamse Lutkemeerpolder transformeren tot voedselpark: waar betaalbare, gezonde voeding voor alle Amsterdammers kan worden geteeld.Gezond voedsel zou volgens een groot deel van de Amsterdammers goedkoper aangeboden moeten worden, bijvoorbeeld door de btw op gezond voedsel te verlagen. Foto: PxHere (CC0).