Student pre-master Journalistiek & Nieuwe media (2022-2023).
De Italiaanse schrijfster Kuki Gallmann kreeg vijftig jaar geleden een groot stuk land in Kenia in handen. Het natuurreservaat dat een oase voor wilde dieren moest worden is nu het middelpunt van een gewelddadige strijd met lokale herders. Vanwege de toenemende droogte is vruchtbare grond heel schaars in Afrika. Het gras is altijd groener aan de overkant en laat daar nou nét het land van de Gallmann’s liggen.
Kuki Gallmann is een Italiaanse schrijfster die internationale furore maakte met haar debuutroman Ik droomde van Afrika. Eind jaren 70 vertrok zij naar Kenia met haar gezin waar zij een natuurreservaat voor wilde dieren opzette.Het stuk land van de Gallmann’s is 400km2 en het grootste reservaat in heel Kenia. Gallmann’s droom om dit gebied uit te laten groeien tot een veilige oase voor wilde dieren is inmiddels verandert in een nachtmerrie. Het reservaat in district Laikaipa is hét middelpunt geworden van een groot klimaatconflict. Foto: Nairobi123 (CC BY-SA 3.0).
Tijdens de koloniale bezetting van Kenia hebben witte mensen het land ingenomen van de lokale bevolking. Na de Keniaanse onafhankelijkheid is dit niet verandert.
De lokale stam genaamd ‘Pokot’ voelt zich hierdoor benadeeld. Volgens hun cultuur als nomaden hoort niemand eigenaar van een stuk land te zijn. Foto’s: www.j-pics.info (CC BY-NC-SA 2.0).
Klimaatverandering heeft er daarnaast voor gezorgd dat herders geen gras in de omgeving kunnen vinden. De grond is zo droog dat de enige oplossing om te overleven het doorkruisen van Kuki’s natuurreservaat is. Volgens de Keniaanse wet is dit illegaal. Het laatste stukje vruchtbare grond wordt daarom met man en macht aangevallen en verdedigt. Foto: Brendan Cox, Oxfam (CC BY-NC-ND 2.0).
De gemoederen lopen hoog op in dit conflict. Herders bewapenen zichzelf en schieten op iedereen die hen in de weg staat. Ook Kuki is twee keer beschoten en zwaargewond geraakt. Om zichzelf te verdedigen hebben de Gallmann’s hulp gevraagd aan het leger. Volgens de herders snijden de milieuactivisten zich daarmee in de vingers. De overheid zou het land in willen nemen en op deze manier macht uitoefenen. Foto: SETAF-Africa (CC BY 2.0).
Inmiddels heeft dochter Sveva de moeilijke taak om het reservaat te beschermen van haar moeder overgenomen. Zij hoopt om uiteindelijk met grote ngo’s, filantropen en de lokale bevolking ervoor te zorgen dat het conflict tot een einde kan worden geroepen. In de tussentijd zijn wederom de dieren slachtoffer van menselijk geschil.