Beeldverhaal
Dit is waarom boeken lezen weer zo ín is!
20 februari 2023
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)

Eeuwen lang zijn wij mensen al verzot op boeken. Dik, dun, groot en klein. Vaak wordt boekenlezen bestempeld als suf maar er zitten veel voordelen aan. Ze geven ons bijvoorbeeld informatie over allerlei onderwerpen, nemen ons mee in een spannend verhaal en halen ons even uit de werkelijkheid.

Stapel met boeken. Foto: Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0)

Voordelen

Boekenlezen is erg goed voor de gezondheid. Het bevordert het concentratievermogen en is een nuttige offline bezigheid. Je komt helemaal tot rust wanneer je wordt meegenomen in een verhaal. Wanneer je veel leest ervaar je minder stress.

Lezende vrouw in de bibliotheek. Foto: Polina Zimmerman (CC0)

Daarnaast is lezen erg goed voor de woordenschat. Het brein wordt geprikkeld met nieuwe woorden en vergroot daarnaast ook de fantasie. Door te lezen ontwikkel je jezelf en doe je kennis op.

(Voor)lezen stimuleert de geest. Foto: Lina Kivaka (CC0)

In Nederland was er een tijdje sprake van ontlezing. Mensen lazen minder boeken en namen hier minder de tijd voor. Een grote oorzaak hiervan zijn de nieuwe technologische ontwikkelingen zoals internet. De informatie die je in een boek leest, vind je met het grootste gemak ook op internet.

Meisje kijkt aandachtig naar haar smartphone. Foto: PXhere (CC0)

Door het vele gebruik van technologie leest men veel digitaal, fragmentarisch. Dit betekent dat men niet meer aan Deep reading doet. Dat wil zeggen dat men langere stukken leest in plaats van fragmenten tekst.

Een boekenkast in een boekenwinkel met BookTok aanbevelingen. Foto: Cory Doctorow (CC BY-SA 2.0)

Nieuwe ontwikkeling

Toch is er een nieuwe ontwikkeling gaande op het gebied van boeken. Op het platform TikTok heerst een rage waarin mensen video’s maken met daarin boekentips voor kijkers. Beter bekend als BookTok. In de video’s geven de creators een mening over welke boeken zij leuk vinden om te lezen. Dit kan anderen stimuleren om te lezen.

Video met boekentips door bekende YouTuber Hayley Pham

Met deze nieuwe positieve ontwikkeling is het boekenlezen onder de jongeren weer interessant geworden en weten mensen de plaatselijke boekhandels weer te vinden.

20 februari 2023 |
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)