‘Alles gaat voorbij’: het leven van Doe Maar-legende Henny Vrienten
1 juli 2022
Yke Uijtewaal
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022 Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur

Afgelopen april wordt bekendgemaakt dat de 73-jarige componist en muzikant Henny Vrienten is overleden aan de gevolgen van longkanker. Vrienten, vooral bekend door zijn carrière als zanger van de Nederpopband Doe Maar, heeft in deze 73 jaar echter niet stilgezeten. Hieronder zijn leven in vogelvlucht.

In 1948 wordt Vrienten geboren in het Brabantse Hilvarenbeek, waarna hij na acht jaar vertrekt om naar Tilburg te verhuizen. Het muzikale zaadje was toen al geplant: hij volgt al vanaf 1958 gitaarlessen bij Jo Bill Coolen: een lokale muzikale bekende. Hij speelt dan al in verschillende muziekgroepen, waaronder Les Cruches (een Tilburgse beatgroep). Naast muziek maken, schreef hij ook teksten voor andere muzikanten, zoals The Cats.

File:BAG woonplaatsen - Gemeente Hilvarenbeek.png
Foto: OpenStreetMap, (CC BY-SA 2.0)

De muzikale carrière van Vrienten ging niet direct van een leien dakje: onder de schuilnaam ‘Ruby Carmichael’ bracht Vrienten twee singles uit: Little yellow shop en Big boy). Deze singles waren een flop, maar platenmaatschappij CBS besloot het later opnieuw te proberen, met de wijziging van zijn artiestennaam naar ‘Paul Santos’. Het album werd wederom geen succes.

De start van Doe Maar

Het echte succes startte toen Vrienten met Ernst Jansz (later speelden deze twee samen in Doe Maar) Nederlandse legende Boudewijn de Groot begeleidden in zijn band. Jansz en Vrienten vormden samen The Rumbones: een reggae-coverband waarmee ze één keer op tournee gingen.

In 1978 werd Doe Maar Opgericht: een Nederlandse popgroep die invloeden van ska, punk en reggae gebruikte en het begrip ‘Nederpop’ introduceerde. Teksten als: ‘Het is wel een beetje raar, 32 jaar, trillend op mijn benen’ en ‘Is dit alles?’ kun je al niet meer horen zonder de karakteristieke tonen van ska, punk en reggae.

File:Doe Maar - Skunk album cover.jpg - Wikimedia Commons
Foto: (CC BY-SA 4.0)
Het eerste album van Doe Maar: ‘Skunk’
Foto: Fotopersbureau De Boer, (CC0 1.0)
Doe Maar tijdens een concert in Heemskerk in 1982
Van links naar rechts: Ernst Jansz, Jan Hendriks, Henny Vrienten

Bezweken onder het succes

De populariteit van Doe Maar groeide exponentieel: ze speelden plots niet meer op schoolfeesten, maar in stadia met duizenden doldwaze fans. Tienermeisjes vielen flauw en werden met bosjes afgevoerd. De band had hier grote moeite mee: niet alleen de gekte vonden zij op een gegeven moment overweldigend, maar ook ervaarden zij een steeds groter wordende afstand tot hun jonge publiek. De soms grove teksten van de band (‘Je loopt je lul achterna’) werden luidkeels meegezongen door een soms zeer jong publiek: voor met name Henny Vrienten voelde dit niet goed.

Foto: Rob Bogaerts, (C0 1.0)
Het publiek tijdens het afscheidsconcert van Doe Maar in Den Bosch dat bezweet en vol bewondering staat te luisteren

Naast de spanningen die al bestonden tussen de bandleden, had Vrienten moeite met de verdeling van de royalty’s en het auteurschap: hij vond dat dit evenredig verdeeld moest worden onder de groep omdat iedereen even veel bijdroeg. Ernst Jansz was het hier niet mee eens: zijn geschreven liedjes vond hij meer gebonden aan zijn identiteit. Vrienten bracht daarom geen ideeën meer in voor de nummers. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt om er helemaal mee te stoppen.

De ‘post-Doe Maar’-periode

Dit was echter niet het einde van zijn muzikale carrière: Vrienten schreef nog nummers voor musicals (onder andere Petticoat) en maakte in 2011 een remake van ’32 jaar (Sinds 1 dag of 2)’ met rapper Winne.

In 2016 werd het trio ‘Vreemde Kostgangers’ geïntroduceerd: Vrienten samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans brachten in 2017 twee albums uit en deden een theatertournee. Inmiddels zijn zij al elf concerten verder, maar de coronacrisis en ziekte van zowel Vrienten als Kooymans (ALS) zorgden voor een annulering van hun geplande tournee.

Foto: Jeroen Brummer, (CC-BY-SA 4.0)
Van links naar rechts: Vrienten, De Groot en Kooymans

Het boek ‘De Een is de Ander Niet’ verscheen in 2020, een verzameling van al zijn liedteksten. Vrienten werd in dat jaar ook hoofdredacteur van het muziektijdschrift Soundz.

Overlijden

Op 25 april 2022 overleed Vrienten op 73-jarige leeftijd aan longkanker in zijn huis in Diepenheim, waarbij hij zijn vrouw Gala Veldhoen met twee zonen en zijn ex-vrouw met twee zonen en een dochter achterliet.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)

1 juli 2022 |
Yke Uijtewaal
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022 Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur