Waarom Nederland een koning heeft
25 mei 2022
Ugne Koelewijn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021-2022), bachelor Bouwkunde.

Op 27 april kleuren de straten van Nederland oranje. Op die dag vieren we de verjaardag van onze Koning. Maar waarom hebben we die eigenlijk?

Koningsdag is een nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Met al dat enthousiasme op zijn verjaardagsfeest, zou je denken dat het met het imago van het koningshuis wel goed zit. Niets is minder waar: nooit eerder was het vertrouwen in koning Willem-Alexander zo laag.

Het gedrag van de koninklijke familie tijdens de coronacrisis lijkt een duidelijke aansteker te zijn geweest van deze afname. Maar ook het gebrek aan kennis over de constitutionele monarchie die ons land vormt, zou een rol kunnen spelen in de populariteitskeldering. Weten we eigenlijk wel waarom Nederland een koninkrijk is?

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, waarin Nederland in korte tijd na de Gouden Eeuw van de ene naar de andere bestuursvorm overspringt. In deze explainervideo een korte uitleg over het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden:

25 mei 2022 |
Ugne Koelewijn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021-2022), bachelor Bouwkunde.