Hoe ziet de toekomst van de woningmarkt er uit voor Nederland?
30 maart 2022
Josephine van Luik
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)
Afbeelding : Jeroen Stoof (CC BY 3.0)

De prijzen van de huizen in Nederland blijven maar stijgen. Voor veel Nederlanders wordt het daarom steeds lastiger om een huis te kopen voor een betaalbare prijs. Volgens het CBS is een bestaande koopwoning dit jaar 20 % duurder dan een jaar eerder. Overbieden, groeiende bevolking en stijgende hyphotheekrente zijn maar een paar redenen voor deze enorme prijsstijging. Is het einde van de prijsstijgingen bijna in zicht of laat dit zich nog even wachten ? 

Het stijgen van de woningprijzen kent verschillende oorzaken. Een eerste oorzaak, is dat het aantal jongvolwassen groeien in Nederland. Het aantal mensen van de leefdtijdscategorie 25 tot 35 jaar is tussen 2014 en nu met 11% gestegen. Dit is dan ook de leeftijdscategorie voor de meeste “starters”. Op deze leeftijd gaan mensen het meest actief opzoek naar een woning. Niet alleen in deze leeftijdscategorie is de hoeveelheid mensen gestegen, de Nederlandse bevolking groeide in 2021 in zijn geheel ook met zo een 116.000 inwoners. Een andere reden voor de schaarse hoeveelheid huizen is het feit dat er minder ouderen naar een verpleeghuis gaan dan voorheen. Hierdoor komen er natuurlijk ook weer minder huizen vrij voor de jongere generatie. De grafiek hieronder geeft de stijging van de prijzen, van koopwoningen, aan vanaf 2015 tot 2021.

In ons land heerst er een tekort van 279.000 woningen. Dit is natuurlijk een behoorlijk aantal en valt niet zo maar op te lossen. In het nieuwe regeerakkoord heeft de kamer afgesproken om de woningbouw daarom te gaan versnellen tot 100.000 woningen per jaar. Dit zou volgen de Bouwagenda in 2024 gehaald moeten worden. Helaas is het bouwen van nieuwe huizen niet perse de oplossing voor enorm dure woningmarkt. Als economen huizenprijzen voorspellen kijken zij dus helemaal niet naar het aanbod van woningen, maar naar werkgelegenheid, woningmarkt en de hypotheekrente. Volgens het hypotheekadviesbureau De Hypotheker, “zorgt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor een neerwaartse druk op de rente. Ook de huidige inflatie zorgt voor meer hypotheekaanvragen dit jaar.” Wel zien verschillende makelaars “dat het aantal bezichtigingen duidelijk aan het afnemen is”. Helaas betekend dit nog niet dat de prijzen gaan dalen.

Het zijn dus met name het blijvend schaarse aanbod en de langdurig lage rente, die de basis vormen voor onze huizenmarkt. Dit betekend dat de huizenprijzen niet zomaar lager gaan worden tenzij de economie ons onaangenaam zal verrassen.

Duurst en goedkoopst

Wil je dan toch wat goedkoper gaan wonen? Dan kan je het beste in de buurt van Groningen wonen. Pekela, een dorp in Groningen, is volgens het CBS het goedkoopste dorp om te wonen. Het dorp heet zo een 12.186 inwoners en de gemiddelde huizenprijs ligt daar op 164.100 euro. Bloemendaal staat op nummer 1 als het gaat om duurste woningen. Hier ligt een gemiddelde woning op 863.300 euro. Hieronder is de gemiddelde woningprijs per provincie in kaart gebracht.

30 maart 2022 |
Josephine van Luik
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)