Datavisualisatie
Treurig maar waar: deze twee voetballegendes zijn op weg naar het einde van hun fenomenale carrière
28 maart 2022
Daan Jurgers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo maken al decennialang de dienst uit in het mondiale voetbal. De laatste jaren denkt men steeds weer dat het dan nu toch echt klaar is met de hegemonie, waarna een van de twee of beiden de wereld weer verbaast met een geniaal seizoen. Is het duo slachtoffer van hun eigen superioriteit of is het einde écht nabij?

Dit jaar ontbreken zowel Messi als Ronaldo in de kwartfinale van de Champions League, door velen gezien als het grootste voetbaltoernooi ter wereld. Dit is al voor het tweede jaar op rij, terwijl er in de voorgaande vijftien (!) jaar altijd in ieder geval één van de twee present was. Op Twitter wordt, zoals wel vaker, gesproken over het einde van een tijdperk.

De geschiedenis

Het begon allemaal in het seizoen 2002/2003, toen Ronaldo zijn debuutseizoen beleefde bij Sporting Lissabon. De toen zeventienjarige Portugees scoorde dat seizoen vijf goals en gaf vier assists, waardoor hij gelijk naam maakte in de voetbalwereld.

Twee jaar later debuteerde ook Lionel Messi op zestienjarige leeftijd bij FC Barcelona onder Frank Rijkaard, niet wetende dat er een jarenlange titanenstrijd met Ronaldo in het verschiet lag. Messi scoorde dat seizoen maar één keer in negen duels. Ronaldo was inmiddels aan zijn tweede jaar bij Manchester United begonnen en begon zich steeds meer te ontpoppen tot absolute wereldster. In de seizoenen die volgden begon Messi zich langzaamaan op te werken tot basiskracht bij FC Barcelona, terwijl Ronaldo zich in de basis bij Manchester United vocht.

Ballon d’Or

De échte tweestrijd barstte pas los toen Ronaldo zijn eerste Gouden bal won in 2008. ‘CR7’, zoals de bijnaam van Ronaldo luidt, won deze individuele prijs voor de beste voetballer ter wereld na een formidabel seizoen bij Manchester United. De Engelsen wonnen de Champions League en de Premier League en de Portugees scoorde 42 keer en gaf 7 assist in 49 wedstrijden voor club en land.

De jaren daarna was het aan Messi. De Argentijn won de prijs viermaal (!) op rij, met het seizoen 2011/2012 als absoluut hoogtepunt. De nummer tien van Barça scoorde dat seizoen 73 keer en gaf 29 assists in zestig wedstrijden. Een ongeëvenaard record. Ronaldo kwam in dat seizoen tot zestig goals en vijftien assists. In totaal heeft Messi de Ballon d’Or zeven keer gewonnen. Ronaldo won hem vijf keer. De enige spelers die daar enigszins in de buurt komen zijn Johan Cruijff, Marco van Basten en Michel Platini met allen drie Gouden Ballen.

Vanaf dat seizoen lijkt het bergafwaarts te gaan voor zowel Messi als Ronaldo. Qua aantal goals liep het in de twee seizoenen daarna sterk af. Beiden kenden in het seizoen 2014/2015 echter nog wel een ongekende piek. Voor Ronaldo was het zelfs zijn beste seizoen ooit qua goals én qua goals en assists bij elkaar opgeteld.

Het bewijst ook dat de twee elkaar seizoen na seizoen tot het uiterste hebben gedreven, en nog steeds. Toch is in de grafieken hieronder duidelijk te zien dat de daling is ingezet. Messi en Ronaldo worden ouder en dat is terug te zien in hun spel en statistieken.

Messi en Ronaldo bij de uitreiking van de Ballon d’Or in 2019.

Vergelijking

“Messi en Ronaldo zijn zeker slachtoffer van hun eigen superioriteit”, aldus voetbaljournalist Tim Deleman. “Die mannen hebben jarenlang bizarre prestaties neergezet. Je ziet nu dat het inderdaad wat minder wordt, maar nog steeds halen ze elk jaar statistieken waar een andere speler de hemel voor in zou worden geprezen”, looft Deleman de twee. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Robert Lewandowski, die heeft een aantal jaar ook veel goals gescoord en wordt nu op handen gedragen. Maar Messi en Ronaldo doen dit al zo goed als hun gehele carrière”, aldus Deleman.

De Poolse spits is een van de weinige spelers die de afgelopen jaren in de buurt is gekomen bij het doelpuntenmoyenne van de twee legendes. Lewa is één jaar jonger dan Messi en vier jaar jonger dan Ronaldo. Messi speelt echter al zijn gehele leven op absoluut topniveau bij club en land, terwijl ook Ronaldo al vrij snel bij Manchester United terechtkwam. Lewandowksi speelt pas sinds 2014 bij een absolute topclub: FC Bayern München. Kortom, de vergelijking met andere spelers valt niet te maken.

“Wat die twee hebben laten zien, dat zullen we niet snel weer meemaken. Je hebt nu jongens als Kylian Mbappé of Erling Braut Haaland die op jonge leeftijd al veel scoren, maar we moeten het allemaal nog maar zien voor de komende jaren”, sluit Deleman af.

In de statistieken is duidelijk te zien dat zowel Messi als Ronaldo waarschijnlijk hun beste seizoen al gehad hebben. Het gaat dus inderdaad minder met de twee en we zijn langzaamaan op weg naar het einde van deze titanenstrijd. Toch zijn Messi en Ronaldo slachtoffer van hun superioriteit. Nog steeds zorgen beiden voor statistieken waar menig voetballer jaloers op is en voor in de hemel zou worden geprezen. Bij het duo wordt het als ‘normaal’ gezien. Het einde is nabij, maar het besef van hun genialiteit zal pas later indalen.

28 maart 2022 |
Daan Jurgers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)