Nederland telt steeds minder slagerijen en dit is waarom
28 maart 2022
Laura Dofferhoff
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021) Bachelor Nederlandse taal & Cultuur

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal slagers in Nederland sinds 2011 fors is gedaald. Begin 2011 had Nederland 2270 slagersbedrijven, maar in 2021 waren dit er nog maar 1910. Hoe kan het dat dit aantal zo is verminderd?

In 2020 werd er minder vlees gegeten.
Bron: Pixabay (CC0).

“Er is inderdaad een daling van het aantal slagerijen in Nederland te zien”, vertelt woordvoerder Vera de Jonge van Koninklijke Nederlandse Slagers. “Die daling stagneert wel op dit moment. De afgelopen twee jaar is er nog steeds een lichte daling, maar deze is miniem.”

Dat is volgens De Jonge vooral te danken aan corona. “Door de sluiting van de winkels, de voorzieningen en de horeca hadden mensen tijd en geld over. Dit geld hebben mensen besteed aan goed eten en daar hoort een lekker stukje vlees van de slager bij.”

Geen opvolging te vinden

De reden dat aantal slagerijen in Nederland daalt is volgens het KNS daarom ook niet te wijten aan corona. “Het grootste probleem voor onze branche is de bedrijfsopvolging. Slagers kunnen geen opvolging vinden en daarom moeten bedrijven gedwongen sluiten.”

“Daarbij ben je als slager tegenwoordig ook ondernemer, dus een slagersbedrijf vraagt nu veel meer van de vakman”, vertelt De Jonge. “Niet iedereen is hierdoor genegen om het slagersbedrijf over te nemen.”

Het aantal slagerijen per provincie.

Minder vlees

Niet alleen het aantal slagers is in Nederland daalde, ook het vleesverbruik per hoofd van de Nederlandse bevolking is verminderd ten opzichte van het vorige jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Wageningen University, de vleesconsumptie per persoon daalt in 2020 met 1,9 kilo.

Dit is het vleesverbruik per hoofd van de Nederlandse bevolking over een periode van 2005-2020. Het gewicht van het vlees is in kilogram, inclusief botten en vlees.

Een nieuwe trend: hybride producten

Deze daling komt mede door een nieuwe trend denkt KNS. Mensen eten minder vlees. Toch kan een stukje vlees echt in een bewust en gezond leefpatroon. “Een stuk vlees van de slager komt uit de korte keten en daardoor weet je als consument waar het vlees vandaan komt. Het vlees komt vaak van de boer om de hoek en zo weten de consumenten hoe er met het dier is omgegaan. De slager gaat bewust met zijn of haar vlees om.”

Ook zijn er vernieuwingen te vinden in de slagerijen. Slagers houden zich steeds meer bezig met hybride producten. “Dat zijn producten die voor 70 of 80 procent uit vlees bestaat en voor de rest uit een vleesvervanger. Ook bieden slagerijen vaker vegetarische producten aan.”

Meer vega in het studentenhuis

Toch zijn meerdere mensen aan het minderen met vlees. Zo ook in het studentenhuis van Brecht Gastelijn. “In totaal wonen we met zes man en we eten zo veel mogelijk samen. Sinds de coronapandemie zaten we allemaal meer thuis en begonnen we te experimenteren met vegetarisch koken. Dat beviel ons zo goed, daarom eten we nu zeker twee á drie avonden in de week vega.”

Niet alleen het belang van dier en milieu speelde mee in de beslissing van het studentenhuis om te minderen met vlees. “Vlees is ook gewoon erg duur. Daarom laten we soms ook uit financiële overweging het vlees uit het gerecht”, aldus Brecht.

28 maart 2022 |
Laura Dofferhoff
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021) Bachelor Nederlandse taal & Cultuur