Achtergrondartikel
Deze tips beschermen jou tegen de enorme toename aan cyberaanvallen
28 maart 2022
Luka Schriel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 en student Nederlandse Taal en Cultuur
Foto: Pixabay (CC0 1.0)

De laatste jaren neemt cybercriminaliteit in Nederland toe. De kans dat jij slachtoffer wordt van cybercrime wordt daardoor ook steeds groter. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om jouw digitale veiligheid te verzekeren. Artur Salek, consultant cybersecurity: “Eigenlijk zijn de maatregelen die cybercrime voorkomen heel simpel.”

We horen de laatste tijd ook steeds meer over cybercriminaliteit en het belang van internetbeveiliging. Slachtoffers van online criminaliteit kwamen bij de NOS aan het woord en de Nederlandse Vereniging van Banken voerde campagne voor veilig bankieren: “Hang op, klik weg, bel uw bank.”

Vooral de zogenaamde ‘Whatsappfraude’ kreeg veel aandacht. Bij deze vorm van oplichting ontvangt het slachtoffer een berichtje op Whatsapp dat afkomstig van een bekende zou zijn. Deze ‘bekende’ vraagt vervolgens om financiële hulp, door een betaalverzoek te sturen. Veel mensen denken dat vooral ouderen het slachtoffer zijn van dit soort oplichtingen, maar volgens de politie is dat niet het geval.

Zo zou een gesprek met een whatsappfraudeur kunnen verlopen. Foto: schermafbeelding

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn vooral cyberaanvallen in het nieuws. Een cyberaanval kan uiteenlopen van een virus op je computer tot het hacken van een groot mediaplatform zoals Facebook. In de wet vallen cyberaanvallen onder ‘computervredebreuk’, gebaseerd op ‘huisvredebreuk’. Het OM definieert computervredebreuk als “hacken, ofwel het inbreken in een computer”. De afgelopen jaren is het aantal computervredebreuken zeer sterk toegenomen. Van 2019 tot 2021 nam dit aantal toe met maar liefst 200%.

Artur Salek is consultant cybersecurity bij IT-bedrijf Saffron. Volgens hem is die enorme toename in computervredebreuk in 2020 vooral het gevolg van de coronalockdown. "Toen iedereen moest thuiswerken, spendeerde iedereen veel meer tijd in online omgevingen dan voor de lockdown. Wanneer mensen zich vaker en langer op het internet begeven, is er ook meer kans op een blootstelling aan cybercriminaliteit. Daarnaast zou het ook zo kunnen zijn dat mensen die normaal gezien niet veel tijd op het internet spenderen, dat nu ineens wel moesten doen. Die mensen zijn minder ervaren internetgebruikers, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor computervredebreuk."

Volgens Salek zijn de maatregelen die je kunt treffen tegen computervredebreuk eigenlijk heel simpel. "Klik bijvoorbeeld nooit op links die je niet vertrouwt en gebruik niet altijd hetzelfde wachtwoord. Deze tips kent bijna iedereen, maar je kunt nog meer doen om een hackers tegen te houden. Zo is het belangrijk om de updates voor je digitale apparaten niet uit te stellen. Die updates bestaan namelijk grotendeels uit verbeteringen in de beveiliging. Als je een oude versie van je software hebt dan zouden hackers bijvoorbeeld achter jouw telefoonnummer kunnen komen. In het ergste geval zouden ze zelfs toegang kunnen krijgen tot jouw foto’s, video’s en bestanden."

Saleks laatste advies is vooral een sociaal advies: "Wees vooral niet bang om hulp te vragen als je iets op het internet niet vertrouwt of snapt. Vraag bij twijfel of er iemand uit je omgeving met je mee wil kijken."

28 maart 2022 |
Luka Schriel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 en student Nederlandse Taal en Cultuur