Datavisualisatie
Brandstofprijzen rijzen de pan uit en dat voelen we in onze portemonnee
28 maart 2022
Benice Bartman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022

Het is niks nieuws dat de prijs van brandstof stijgt in Nederland, maar dat het zo snel stijgt is wel nieuw. Door onder andere de oorlog die is uitgebroken in Oekraïne blijven de prijzen van brandstof hier hoger en hoger worden. Er heerst onrust op de oliemarkt. Dat baart veel Nederlanders volgens Hart van Nederland economische zorgen. Niet gek, want huishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan brandstof.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel hebben we te maken met hoge brandstofprijzen. Waar je eerst nog zo’n 75 euro betaalde voor een volle Euro95 tank is dat nu toch zeker 92 euro. Elke dag worden de prijzen bepaald aan de hand van een aantal factoren legt directeur van consumentencollectief UnitedConsumers Paul van Selms uit. Daarin spelen vraag en aanbod, situaties in de wereld (de oorlog tussen Rusland en Oekraïne), valuta en raffinagecapaciteit de grootste rollen. ‘En die worden nu allemaal geraakt,’ aldus Van Selms.

Scroll met de muis over de lijnen om de precieze prijzen te zien

Prijzenoverzicht
In bovenstaande grafiek is te zien hoe de prijzen van benzine Euro95, Diesel en LPG zich afgelopen maand hebben ontwikkeld. Sinds 24 februari, de dag van Ruslands inval in Oekraïne, is een stijging in de prijzen te zien. Volgens Van Selms zullen hoge brandstofprijzen de status quo blijven tijdens de oorlog, ‘het risico wordt ingeprijsd.’ Na recordprijzen van Euro95 en Diesel op 10 maart en LPG 26 maart, lijken de getallen toch iets af te vlakken. ‘De ‘rust’ keert wat meer terug en ook dat wordt doorberekend.'

Gevolgen Huishoudens
Als we dan kijken wat voor gevolgen de prijzen hebben voor Nederlandse huishoudens is het goed om eens naar de consumentenprijsindex te kijken. Het bedrag dat wordt besteed aan brandstof stijgt altijd al, maar een extra duw in de rug sinds de oorlog wordt in de grafiek hierboven goed zichtbaar.

En dat is te voelen in de portemonnee. De familie Janssen uit Dalfsen pakt bewust de auto niet meer: 'We fietsen zoveel mogelijk en bezoeken verre familie minder.' Maar naast brandstof is er nog een lange lijst aan andere producten die duurder worden. Door inflatie gaat de koopkracht van veel huishoudens er volgens de Telegraaf flink op achteruit. 'Nu onze uitgaves zo zijn gestegen moeten we heel bewust keuzes maken in wat we kopen,' zegt de familie Janssen. Veel tankstations merken op dat huishoudens het zwaarder hebben: steeds meer mensen reden door zonder te betalen en er werd flink gehamsterd meldt NOS.

Oplossing
Het kabinet ziet de ernst van de zaak in en komt met een serie tegemoetkomingen. Aangaande de brandstofprijzen zullen de accijns op brandstof per 1 april omlaag gaan. Minima zullen met behulp van maatwerk een vergoeding krijgen. Maar, zegt Van Selms, ‘in de toekomst komt de prijs van Euro95 en Diesel misschien niet meer onder de 2 euro.’ Dat wordt wennen aan een nieuwe status quo.

28 maart 2022 |
Benice Bartman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022