Deze sport is ongekend populair in ons land
25 maart 2022
Tom Vermeer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022 | Bachelor Taalwetenschap
Straten kleuren oranje tijdens het wereldkampioenschap in 2014. Foto: Atze Dijkstra (CC BY-NC 2.0).

Nederlanders houden van voetbal. Wanneer het Nederlands Elftal op een eindtoernooi in actie komt kleuren de straten oranje en staat men juichend voor de televisie. Dit jaar komen ‘we’ eindelijk weer eens uit op een WK. Dat is voor het eerst sinds 2014 toen de derde plek werd behaald. Louis van Gaal was toen ook van de partij als bondscoach, net zoals dit jaar. Eind november, tijdens de eerste groepswedstrijd van Oranje, zullen er ongetwijfeld weer miljoenen mensen in oranje kledij voor de buis zitten.

Je zou misschien denken dat de best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie programma’s als het NOS Journaal of het extreem populaire spelprogramma Wie is de Mol zijn, maar niks is minder waar. Het best bekeken programma van de laatste tien jaar is de halve finale tussen Nederland en ArgentiniĆ« op het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Er zaten op de dag van die halve finale maar liefst 9 miljoen Nederlandse voetbalsupporters voor de televisie. Een ongekend aantal.

Voetbal is dus in trek. Met wereldwijd meer dan 4 miljard beoefenaars is het de grootste en meest populaire sport ter wereld. Ook Nederlanders zijn volop aan het voetballen. In het seizoen 2020/2021 bedroeg het ledenaantal van de KNVB maar liefst 1.157.479 leden. Hiermee zijn zij ook meteen met afstand de grootste sportbond in Nederland.

Oranjekoorts

Dat we in Nederland gek zijn van voetbal blijkt ook uit het bestaan van het begrip ‘oranjekoorts’. Dit woord slaat op de gekte die losbarst wanneer het Nederlands elftal op een grote eindronde in actie komt. De straten kleuren oranje en iedereen draagt oranje kleding. Zo ook Thomas (22), die altijd vol enthousiasme meeleeft met de Nederlandse voetbalelftallen. “Ik maak altijd tijd om te kijken, al is het maar een oefenwedstrijd waar niks op het spel staat”, vertelt hij. De oranjegekte heeft hij van huis uit meegekregen. “Zolang ik me kan herinneren zitten we al met de hele familie in het oranje achter de televisie.”

Ook afgelopen zomer was het weer zo ver. Het Nederlands mannenelftal kwam voor het eerst sinds 2012 weer in actie op een Europees kampioenschap. Bij Thomas thuis werden de mannen volop aangemoedigd. “Helaas mocht het niet baten, aangezien we er in de eerste wedstrijd na de groepsfase al uitvlogen.” Toch was het weer een hele ervaring om een eindtoernooi mee te maken, vertelt hij. “Ik ben vrij jong en het is voor mij bijna een standaard dat we juist niet meedoen. Dan is het extra tof als ik Oranje kan supporten.”

Thomas was niet de enige die vorig jaar elke wedstrijd van het Nederlands elftal op televisie heeft gekeken. In de top tien best bekeken televisieprogramma’s van dat jaar zijn maar liefst vijf voetbalwedstrijden terug te vinden. Op de finale van het Eurovisie Songfestival na bestaat de gehele top vijf uit wedstrijden van het Nederlands elftal. “Dat verbaast me niks, het ging deze zomer in mijn omgeving bijna alleen maar over het EK”, vertelt Thomas.

Maar niet alleen de momenten waarop de Nederlanders in actie kwamen werden massaal bekeken. De finale van het EK, tussen Engeland en Italiƫ, werd ook door meer dan vier miljoen Nederlanders bekeken. Dit is een enorm aantal voor een voetbalwedstrijd waar geen Nederlander bij betrokken was en zo blijkt dat we ontzettend veel echte voetbalfans in ons land hebben rondlopen.

Clubs in overvloed

Wanneer we kijken naar het totaal aantal voetbalclubs in Nederland zien we ook de grote populariteit van de sport terug. Voetbal is met afstand de sport met de meeste verenigingen in het land, blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal waren er in 2020 meer dan 2000 voetbalclubs te vinden. Dit getal is hoger dan alle andere veldsportclubs, zoals hockey en honkbal, bij elkaar opgeteld. Ook worden atletiekclubs op afstand gehouden.

Hockey, honkbal en atletiek zijn zeker niet de minst populaire sporten. In tegendeel, dit zijn sporten die zowel in Nederland als in de rest van de wereld veel aandacht krijgen. Dit laat nog maar eens zien hoe groot de invloed van het voetbal in Nederland wel niet is.

De liefde van Thomas voor de voetbalsport uit zich niet alleen in het kijken naar het Nederlands elftal. Hij beoefende de sport ook zelf. “Ik heb jarenlang gespeeld, maar sinds een paar jaar ben ik gestopt. Het werd allemaal nogal druk met school en daarna mijn studie.” Wel vindt hij het jammer dat hij niet meer zelf wekelijks met een bal op het veld te vinden is. “Misschien dat ik het in de toekomst weer op ga pakken, maar voor nu blijft het bij het aanmoedigen van ons nationale elftal.”

Thomas heeft nu al zin in het aankomende wereldkampioenschap. “Een tijdje terug was de loting voor de groepsfase en toen begon het alweer te kriebelen”. Hij is niet alleen in zijn enthousiasme. Het merendeel van de mensen in Nederland lijdt nog altijd aan oranjekoorts en het lijkt er niet op dat we er snel van zullen genezen.

25 maart 2022 |
Tom Vermeer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022 | Bachelor Taalwetenschap