Dataproductie
Geen inkomen of sociaal leven; hoe jongeren leden onder de pandemie
25 maart 2022
Masja Zainoutdinov
student minor journalistiek en nieuwe media (2021/2022)

De corona pandemie heeft een grote invloed gehad op de samenleving. De sector die er het meest onder leed was de horeca. Ze mochten open, moesten sluiten, mochten weer open onder voorwaarden en moesten wederom hun deuren sluiten. Nu alles weer open is en de corona pandemie achter ons lijkt te liggen, begint het duidelijk te worden wat voor gevolgen de pandemie op de horeca heeft gehad.

“De corona pandemie was voor mij en mijn werknemers erg zwaar” zegt horeca ondernemer Bas van der Elst. Hij heeft zelf twee restaurants in Den Haag. “We zaten altijd bomvol, heel Den Haag wilde bij ons eten en drinken. De corona maatregelen sloegen in als een bom. Opeens waren we dicht, maakten nul omzet en moesten toch de huur van de panden weten te betalen.”

Ondernemers getroffen door de corona pandemie kregen vanaf maart 2020 tot en met september 2021 financiële steun. Het grootste gedeelte van de steun ging naar de horeca ondernemers; ruim 19 procent. Na de laatste lockdown kregen ondernemers in januari wederom financiële steun. Binnen de horeca kregen restaurants de meeste steun, gevolgd door hotel-restaurants en cafés.

De steun was voor veel horeca ondernemers ook echt nodig. Het CBS publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat de omzet in het laatste kwartaal van 2021 met 18,5 procent was gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het geheel kromp de omzet met 25 procent vergeleken met de omzet voor de corona pandemie.

Hoe jongeren hun bron van inkomsten verloren

Het CBS publiceerde deze maand een artikel waaruit bleek dat een derde van de horeca werknemers onder de 25 jaar na het eerste coronajaar zonder baan kwamen te zitten. Dat zoveel jongeren zonder baan zijn komen te zitten is kwalijk, aangezien de jongeren een grote rol spelen binnen de horeca. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de horeca werknemers bestaan uit jongeren onder de 25 jaar. Ruim 30 procent van de jongeren verloor hun baan in de horeca. Het grootste deel van de jongeren die hun baan verloor, 94 procent om precies te zijn, had een flexibel arbeidscontract.

Ondernememet Bas Van der Elst kreeg financiële steun vanuit de overheid, maar dit was lang niet genoeg om alle kosten te overzien. Hij wilde ook zeker geen personeel ontslaan, zij hadden het tijdens de pandemie al zwaar genoeg: “Er werken veel jongeren voor mij en ze zijn allemaal stuk voor stuk top. Ik zag echt hoe erg de lockdowns er bij hun in hakten. Hun ontslaan en zonder inkomen laten zitten in die lastige tijd zou ik niet over mijn hart kunnen krijgen.” Zijn keuze om niemand te ontslaan, ook al betekende het dat hij de lonen van zijn werknemers uit eigen zak moest betalen, heeft zijn vruchten afgeworpen: “Nu alles weer open is zet het hele team zich voor 200% in. De dankbaarheid vanuit hun kant gaan niet onopgemerkt”.

25 maart 2022 |
Masja Zainoutdinov
student minor journalistiek en nieuwe media (2021/2022)