Dataproductie
Dit is waarom het aantal woninginbraken jaarlijks afneemt
23 maart 2022
Niels Hassfeld
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022
Een inbreker in actie.
Foto: Pixabay (CC0).

Het aantal woninginbraken in Nederland neemt al jaren af. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat er in 2012 landelijk meer dan drie keer zo veel woninginbraken waren dan in 2021. De vraag is hoe het komt dat deze cijfers zo aan het dalen zijn.

Iedereen kent vast wel iemand die het overkomen is: terugkomen van vakantie en de woning is leeggeroofd. Of je wordt wakker, blijkt de garage of schuur in de nacht opengebroken te zijn. Woninginbraken zijn niet prettig voor het slachtoffer, die alle gestolen voorwerpen, waar mogelijk, moet vervangen. Maar ook voor de rest van de buurt heeft een woninginbraak effect op onder andere het gevoel van veiligheid.

Gelukkig blijkt uit cijfers van het CBS dat het aantal woninginbraken de afgelopen 10 jaar aan het dalen is. Waar er in 2012 nog 112.190 inbraken in woningen, schuren en garages waren in Nederland, was dit aantal in 2021 nog maar 35.840. In de onderstaande grafiek is te zien dat het aantal inbraken per provincie sinds 2013 overal jaarlijks afneemt.

Preventie

Een van de belangrijkste redenen voor de daling van het aantal woninginbraken is het voeren van campagne voor preventie. Zo heeft de Nederlandse overheid de campagne ‘maak het ze niet te makkelijk’ opgezet. Deze campagne helpt de veiligheid van de bevolking te verhogen op het gebied van online veiligheid, veiligheid voor ouderen en dus ook omtrent woninginbraken. De belangrijkste tips in deze campagne zijn om een licht aan te laten, ramen te sluiten en deuren op slot te doen als je weggaat, en om sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) te gebruiken.

Waarschuwingsbord dat buurtpreventie aanwezig is.
Foto: Donald Trung (CC BY-SA 4.0).

Een andere vorm van preventie is de buurtpreventie. In dit geval zijn het buurtbewoners zelf die op de veiligheid van de buurt letten. Wanneer zij iets verdachts zien, wordt dit aangegeven bij de politie. Hierdoor worden criminelen vaker op heterdaad betrapt. Omdat de politie door de buurtpreventie effectiever te werk kan gaan, proberen gemeenten de buurtpreventieprojecten zo goed mogelijk te steunen.

Corona

Door alle preventiecampagnes daalde het aantal woninginbraken gestaag. Deze daling kwam in een enorme stroomversnelling te zitten toen begin 2020 het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen opdoken in Nederland. Plotseling werkten de meeste Nederlanders thuis en ging bijna niemand er meer op uit voor plezier. Doordat de meeste huizen nu de hele dag bemand waren, hadden inbrekers minder kans om ongemerkt een huis binnen te dringen. Nu alle maatregelen weer verdwijnen en mensen weer veel van huis zijn, is het te verwachten dat het aantal inbraken dit jaar iets zal toenemen ten opzichte van de laatste twee.

Door het coronavirus werken veel mensen thuis
Foto: Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0).

Niet volledig verdwenen

Ondanks dat het aantal woninginbraken jaarlijks afneemt, blijft de kans altijd aanwezig dat je getroffen wordt. Zo weet ook Amy (25) uit Leiden, bij wie in het flatgebouw in de afgelopen drie maanden tweemaal is ingebroken. “Tot nu toe is er alleen ingebroken in bergingen, dus zolang ze niet met de huizen zelf beginnen vind ik het niet heel eng”, zo zegt ze. Wel heeft ze op aanraden van de politie een kettingslot aan de deur van de berging gehangen, zodat de drempel om deze open te breken toch wat hoger ligt. Verder hoopt ze dat de Vereniging van Eigenaren het snel voor elkaar krijgt het gebouw beter te beschermen tegen inbrekers.

Ondanks dat Nederland een klein land is, zijn er ook relatieve verschillen in de hoeveelheid inbraken tussen de verschillende provincies. Uit de bovenstaande kaart blijkt dat er per 1000 inwoners de minste woninginbraken plaatsvinden in Friesland en Zeeland, terwijl dit in Utrecht, Noord-Brabant en Limburg een stuk hoger is.

23 maart 2022 |
Niels Hassfeld
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022