Dataproductie
Waarom ‘Heel Holland Bakt’ onverminderd populair blijft
22 maart 2022
Rens van der Pluijm
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022

‘Heel Holland Bakt’ kwam in 2013 overwaaien vanuit het buitenland. Sindsdien is het programma enorm populair onder de Nederlandse kijker. Hoe populair is het eigenlijk, en waarom zorgt het ervoor dat we elke zaterdag weer voor de kijkbuis zitten?

De juryleden van ‘Heel Holland Bakt’: Janny van der Heiden (L) Robèrt van Beckhoven (R). Het programma wordt gepresenteerd door André van Duin (M). Foto: Omroep MAX (CC BY 3.0)

De Britse versie van het programma, ‘The Great British Bake Off’, was al in 2010 op de televisie. Het programma was een overweldigend succes en breekt twaalf jaar later nog steeds records op de televisie. Als kers op de taart heeft het programma een groot leeftijdsbereik, waarbij zowel jong als oud naar het programma kijken.

In het programma krijgen de deelnemers de opdracht om verschillende dingen te bakken. Dit kan variëren van taart tot koekjes en van cake tot brood. De deelnemers moeten binnen een bepaalde hoeveelheid tijd hun baksel maken en aan de jury presenteren. Ook moeten ze soms eigen invulling geven aan een bepaald recept, waar af en toe verrassende resultaten uit komen.

Entree in Nederland

In 2013 kwam, na enorm succes in het Verenigd Koninkrijk, de kookshow naar Nederland toe. Omroep MAX presenteert sinds 2013 het programma onder de Nederlandse naam ‘Heel Holland Bakt’. Janny van der Heiden en Robèrt van Beckhoven zijn sinds 2013 geliefde juryleden van het programma.

Nederlandse komedielegende André van Duin nam in 2016 de presentatie van het programma over na een hersenbloeding bij toenmalig presentatrice Martine Bijl. André van Duin bakt regelmatig een poets bij de kandidaten en juryleden, waardoor het programma ook een humoristisch element krijgt.

Populariteit

Sinds het programma in 2013 op de buis kwam, is het enorm populair onder de Nederlanders. Door de jaren heen schoot het in de kijkcijfers omhoog, tot het een van de populairste programma’s op de buis werd.

Maar waarom is het programma zo populair? Lotte (19) is een trouw kijkster van het programma: “Het is een gezinsprogramma en een wedstrijd. De deelnemers helpen elkaar, in tegenstelling tot andere wedstrijdprogramma’s”. Deze gedachte leeft niet alleen onder de kijkers van het programma, maar ook bij de deelnemers en de winnaars.

Het programma laat een paar Nederlanders zien die heel goed kunnen bakken. "Je wordt ook wel een beetje 'jaloers' op wat andere mensen kunnen bakken", zegt Petra (52). "Ik heb daar altijd wel bewondering voor." Die bewondering noemt zij als een belangrijke reden om het programma heel trouw te volgen.

De seizoensfinale van het vorige seizoen, 'Heel Holland Bakt nog een keer', werd alleen overtroffen door het NOS-journaal van acht uur. Het programma was hiermee het populairste programma voor vermaak op de televisie in die week.

Vluchten van de werkelijkheid

Lyonne (54) zit elke zaterdag voor de buis voor Heel Holland Bakt. Ze noemt nog een andere reden voor de populariteit van het programma. Volgens haar is het een ideale wereld waarin mensen elkaar helpen. Op deze manier is het een soort vlucht van de werkelijkheid, waarbij je even je huidige leven en de vervelende dingen daarin vergeet.  

"Heel Holland bakt is ook een soort ideale wereld waarin iedereen elkaar helpt en mensen elkaar iets gunnen. Het werkt dus ook als een soort escapisme"

Lyonne (54)

Niet alleen Lyonne denkt er op deze manier over. Elke aflevering wordt gevolg door een heleboel berichten van trouwe kijkers. Zo vertellen veel mensen op het internet ook over de ideale wereld die zij in ‘Heel Holland Bakt’ terugzien.

De populariteit van het programma zorgt ook voor parodieën, zoals de parodie 'Heel Holland Frituurt' van Klikbeet. In de parodie komen verschillende populaire onderdelen van het programma naar voren.

‘Heel Holland Bakt’ blijft na al die jaren een succes en het lijkt er niet op dat dit gaat veranderen. Misschien, als we allemaal het programma kijken, wordt de wereld een stukje mooier.

22 maart 2022 |
Rens van der Pluijm
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022