De drie Nederlandse hiphop-collectieven die je in de gaten moet houden
11 maart 2022
Jesse Berendsen
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2022).

De Nederlandse hiphop-scene bruist, maar vooral in de underground speelt een enorme verschuiving. Veel underground artiesten zijn collectieven aan het vormen om samen onder één paraplu muziek uit te brengen en zo een groter bereik te hebben. In de afgelopen 5 jaar zijn er steeds meer collectieven bijgekomen waarvan drie extra opvallen: Rafting Goods, MOVNT OLYMPVS en Fort Buku.

Underground hiphop staat voor alle hiphop-muziek die buiten de commerciële sfeer gemaakt wordt. Vaak zijn dit independent artiesten die op eigen houtje hun muziek uitbrengen, zonder de hulp van grote platenmaatschappijen of labels. Dit geeft deze artiesten de vrijheid om precies te maken wat zij zelf willen, waardoor hun geluid rauwer en authentieker is. Wat opvalt aan de Nederlandse underground is dat deze niet valt te binden aan één locatie:

De underground bruist juist waar mensen niet verwachten dat daar hiphop zou ontstaan, zoals diep in het zuiden of meer in het hoge noorden. Op de bovenstaande kaart zijn drie unieke collectieven zichtbaar verspreid door Nederland. Rafting Goods, MOVNT OLYMPVS en Fort Buku doen ieder iets compleet anders qua sound en geven zo een duidelijke representatie van hoe divers de underground is. Wie zijn deze collectieven en hoe zijn ze ontstaan?

Rafting Goods

Rafting Goods is het nieuwste collectief in de Nederlandse underground en eind januari debuteerden zij met hun eerste album RAFTING GOODS VOLUME 1. Het collectief is een melting pot van het noorden, zuiden, westen en oosten van het land en bestaat uit zowel jonge als oude spelers binnen de hiphop-scene van Nederland. In een interview met 101Barz verteld Hairo dat het collectief ontstaan is uit een WhatsApp groep: “Het idee kwam eigenlijk van Presto die tegen me zei dat we een groep nodig hebben met alle rappers en producers die dope zijn, om te helpen bepalen wat hiphop is en wat niet”. Zo geschiedde ontstond er een formatie waar maar liefst dertien rappers en twaalf producers aan verbonden zijn:

Deel van de Rafting Goods crew, van links naar rechts: Nosa, Blanke Roy, Dion Masé, Tenshun, NTAN, $KEER&BOO$, Dookie, MpDrees24, Soulution, Hairo, Roelie Vuitton, Mike Tibbert, James, Tim Beumers, Eijer, Yung Umbro en PHiN. Foto: Lowie van der Grinten.

Dit is juist hetgeen wat Rafting Goods zo uniek maakt; het feit dat zij momenteel het grootste, meest verspreide hiphop collectief zijn van Nederland en zo zelf hun eigen stroming binnen de ruwe wateren van het hiphop-landschap vormen. Ook hun werkwijze is opmerkelijk: “Vrij snel werd er ook gewerkt. Er werden beats in de groep gegooid en als er een beat in de groep kwam stonden diezelfde dag nog drie rappers daarop. We zijn nu een jaar verder en we hebben meer dan een album aan materiaal”, verteld Hairo. En dat blijkt, want op hun Instagram pagina verscheen het bericht dat Volume 2 al in de maak is.

Rafting Goods bij 101Barz.

MOVNT OLYMPVS

Een ander uniek collectief is MOVNT OLYMPVS, dat vooral vanuit Den Haag beweegt. Aan de voet van MOVNT OLYMPVS staat rapper/producer duo Cobra. Cobra bestaat weer uit Franco en Ace. Beiden maken beats, maar Ace rapt ook. Daarnaast horen de rappers Ome Guus, Jojo Wavy, Ill Material en de producer Deuces ook bij dit collectief. In een telefoongesprek vertelt Franco dat hij nadat hij met Ace een keer in de studio zat, al snel wist dat ze het aankomend jaar meer dan honderd nummers wilden maken. Alleen kon dat niet zonder versterking. Ace kende Jojo Wavy en Ill Material weer van vroeger en Franco kende Ome Guus en Deuces al langer. De hele bende werd bij elkaar geroepen en de rest was geschiedenis. 

De rappers van MOVNT OLYMPVS, van links naar rechts: Ace/Cobra, Ill Material, Jojo Wavy en Ome Guus. Foto: Kevin Adams.

De filosofie achter hun stijl en de naam MOVNT OLYMPVS komt door de serie Blood Of Zeus. “We maakten een nummer en noemde het Blood Of Zeus als ode. Maar toen beseften we ons ook dat onze studioruimte behoorlijk klein is en voelt als een soort bergtop. Daarnaast is de sound die wij neerzetten heel anders, op een soort god-level. Wij doen ons eigen ding en als je het niet begrijpt, zit je niet op ons level. Daar kwam MOVNT OLYMPVS vandaan.” Ondertussen gaat het collectief al ruim twee jaar mee en hebben ze meerdere singles en EP’s uitgebracht. Franco verklapte dat er het aankomend jaar minstens twee nieuwe albums aankomen, wat meer dan een goede reden is om dit collectief in de gaten te houden.

Videoclip voor Hurt Games Pt. 2 van MOVNT OLYMPVS.

Fort Buku

Dit laatste collectief zit vooral in het noorden gevestigd. Als enige producer binnen het collectief staat RED centraal in Fort Buku. Hij verteld in een telefoongesprek dat een groot deel van de rappers van Fort Buku eigenlijk uit het voorgaande collectief No Order komen. Na ruim tien jaar touren was hij toe aan iets nieuws en als geroepen werd hij benaderd door het initiatief Poetic Justice, dat willekeurig rappers aan producers koppelt. Zo doende leerde hij SKAV kennen en samen maakten ze de track Tandjes Tuffen. “SKAV was zo enorm enthousiast dat hij riep dat hij wel een hele tape wou maken in deze stijl en zo is het album Tableau ontstaan. Dat was het moment waarop die hele Buku-story begon”, verteld RED.

Fort Buku release party 2019. Foto: Fort Buku.

Ondertussen bestaat Fort Buku naast RED en SKAV uit nog vijf andere rappers; Youri, MC DRT, Drico, SKEDEL en Tommy Lazarus. SKAV en RED hebben samen al vijf albums uitgebracht, SKEDEL eentje en alle andere rappers hebben projecten met RED klaar liggen. Er komt een hoop nieuwe muziek aan, waardoor je ook dit collectief moet blijven volgen.

Videoclip voor Bandieten van SKEDEL’s Fort Buku album Opgooiers.

CULT

Om af te sluiten is één van de grootste problemen van de underground dat er nog weinig aandacht noch erkenning is voor wat zij doen. Hier kwam afgelopen maand verandering in toen Spotify een eigen, zelf-gecureerde underground-hiphop playlist lanceerde: CULT. Het is de eerste stap naar meer erkenning en voor veel underground-artiesten voelt dit als eindelijk gehoord worden. Zo schreef Hairo van Rafting Goods op Instagram: “Als liefhebber wil je een plek waar je je thuis voelt. En de shit die wij doen is voor ons normaal, maar vaak voelt het als een heel seizoen uitwedstrijden spelen. Daar komt stukje bij beetje verandering in…”

11 maart 2022 |
Jesse Berendsen
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2022).