Tijdlijn
Waarom Warner Chappell Music 250 miljoen dollar betaalde voor de catalogus van David Bowie
7 maart 2022
Roos Capel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021, BSc Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

De nabestaanden van muzieklegende David Bowie hebben alle rechten voor zijn muziek verkocht aan de platenmaatschappij Warner Chappell Music. Dit label is onderdeel van het grotere label Warner Music. Hoeveel geld er voor was neergelegd wilde de maatschappij niet bekendmaken, maar volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety zou het gaan om een bedrag van ongeveer 250 miljoen dollar. David Bowie is niet de enige artiest waarbij de rechten voor de muziek voor absurd hoge bedragen opgekocht worden. Wat ook opvalt, is dat dit vaak bij overleden artiesten gebeurt. Waarom is de catalogus van een overleden artiest interessant voor een platenmaatschappij?

David Bowie bij Toppop, 1974 foto: AVRO (CC BY-SA 3.0)

David Bowie en zijn nalatenschap

David Bowie overleed op 10 januari 2016 aan de gevolgen van leverkanker, waaraan hij ongeveer 18 maanden leed. Hij overleed slechts 2 dagen na het uitkomen van zijn laatste album ‘Blackstar’, dat uitkwam op zijn 69e verjaardag. Bowie stond bekend om zijn excentrieke voorkomen en grote collectie aan alter ego’s. Elk jaar had hij weer een nieuw theatraal verhaal, waarbij een personage tot leven kwam of stierf. De karakters hadden hun eigen leven, kledingstijl en opvattingen. Zie hieronder een tijdlijn van David Bowie’s bekendste personages. 

Deze alter ego’s pasten vaak bij de stijl waarin een album werd geschreven. Bekende alter-ego’s van David Bowie waren onder andere Ziggy Stardust, The Soul Man en The Thin White Duke. The Soul Man droeg bijvoorbeeld kleding in Puerto Ricaanse stijl, passend bij de soul en R&B muziek op het album. Hij werkte veelvuldig samen met andere bekende artiesten van zijn tijd, waaronder Cher, Annie Lennox van de Eurythmics en Mick Jagger van The Rolling Stones. Hij was en blijft voor veel artiesten een grote inspiratiebron.

Een nieuw album

Warner Chappell Music heeft nu de volledige catalogus van de overleden ster in handen, waaronder hits als ‘Starman’, ‘The Jean Genie’ en zijn recentere werk ‘Blackstar’. Bowie’s collectie bestaat onder andere uit 26 studioalbums, 21 live albums en 128 singles. Ook de plaat ‘Toy Box’ is nu in handen van de platenmaatschappij. Deze was eigenlijk al opgenomen in 2001, maar is nooit uitgebracht in verband met een conflict tussen David Bowie en het label Virgin, waar Bowie destijds aangesloten was. Het album is nu uitgekomen op 8 januari 2022, wat zijn 75e verjaardag zou zijn geweest. Op de plaat staat onder andere de track ‘You’ve Got a Habit of Leaving’, dat hij in 1965 al schreef. 

Waarom kopen platenmaatschappijen de catalogus van een overleden artiest?

Voor Warner Chappell Music is het erg lucratief om de catalogus van een artiest te kopen. Universal Music deed dit bijvoorbeeld ook bij de catalogus van Bob Dylan. Stevie Nicks deed hetzelfde voor 80 miljoen dollar bij Primary Wave. Platenmaatschappijen investeren tegenwoordig vooral in oudere of overleden artiesten, omdat hun tijdloosheid de bedrijven verzekerd van succes op de langere termijn. Mensen blijven immers altijd luisteren naar klassiekers. Daarnaast is de muziekindustrie niet gevoelig voor crises zoals andere sectoren dat zijn. De behoefte voor muziek blijft, schrijft Guus Ritzen in het NRC. Vooral door de opkomst van streamingdiensten als Spotify en Apple muziek is het erg interessant geworden om muziekrechten op te kopen. In de coronapandemie werd er wereldwijd veel meer gestreamd. Daarnaast kan het bedrijf door het opkopen van de rechten precies bepalen wat ze met de muziek willen doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen wat er wel en niet op streamingdiensten komt, of voor welke andere commerciële doeleinden bepaalde nummers gebruikt kunnen worden, schrijft Kirsten Sokol op de site van VRT

Het opkomen van de streamindustrie is een trend die voor die platenmaatschappijen erg gunstig is. Bij elke stream op een streamingdienst als Spotify, maar ook elke keer dat het nummer wordt gebruikt in bijvoorbeeld een serie, TikTok of Instagram story, verdient de eigenaar van de catalogus geld. Dit gaat slechts over kleine bedragen, maar voor tijdloze artiesten zoals bijvoorbeeld David Bowie of Bob Dylan gaat dit al snel over miljoenen streams, die alleen nog maar meer zullen worden, omdat de oude fans blijven luisteren en er ongetwijfeld nieuwe fans bij blijven komen.

7 maart 2022 |
Roos Capel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021, BSc Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie