Kaart
Hoge coronapiek in Brabant: vele carnavallers hebben het virus te pakken
7 maart 2022
Béatrice Bensdorp
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022

Op 25 februari 2022 werden bijna alle coronamaatregelen losgelaten. Op dezelfde dag barste het grootste evenement van het zuiden los: carnaval. Er volgde dagen van veel feesten, maar ook van veel positieve testen. Ondanks deze nasleep was carnaval het voor vele Brabanders helemaal waard: ‘Na twee jaar hadden we dit nodig,’ aldus de woordvoerster van de Oeteldonksche Club van 1882

Met het wegvallen van de coronamaatregelen kon het feest weer als vanouds doorgaan. Zonder de anderhalve meter stond iedereen weer hutjemutje op elkaar te dansen. Mondkapjes werden vervangen door de gekste kostuums en kroegen hoefden hun deuren niet meer voor tien uur te sluiten. Een recept voor een paar prachtige dagen.

Er hangt dan ook veel enthousiasme in de lucht onder de Oeteldonkse feestvierders. De barman, Joep Kamphorst, van een geliefde Bossche kroeg laat bijvoorbeeld weten: ‘Het is natuurlijk fantastisch voor de ondernemer, maar zeker ook voor de gasten die kwamen carnavallen.’ Ook carnavalsverenigingen konden niet langer stil zitten. ‘Het is fantastisch! Een geweldig feest, met echte Oeteldonkers. Na twee jaar hadden we dit nodig,’ zegt Rinske van Kasteren, minister van Pers, Publiciteit en Communicatie van de Oeteldonksche Club van 1882. 

Lees verder onder de foto

De Korte Putstraat in Den Bosch vol met carnavalgangers. Foto: Béatrice Bensdorp

Lang spannend 

Of het feest überhaupt door kon gaan, was lang spannend. ‘Half januari zaten we nog in lockdown en leek carnaval heel ver. We hebben ons toen samen met onze partners, horeca en theater, voorbereid op een digitale variant die we konden uitbreiden met fysieke elementen. Elf dagen voor carnaval hoorden we dat er veel meer mogelijk was dan gedacht. We hebben toen het digitale afgelast en zijn als een gek gaan organiseren wat wel mocht,’ vertelt Van Kasteren. 

Na het ontvangen van groen licht, konden kroegen en carnavalsverenigingen zichzelf volledig voorbereiden op een fysiek scenario. Toch moesten enkele tradities dit jaar alsnog het loodje leggen. ‘Er waren geen grote evenementen zoals de intocht en optocht. Geen Knillis op de Markt. Maar dat het anders was, heeft de pret niet mogen drukken,’ zegt de minister van PPC. Ondanks enkele beperkingen, werd er vol enthousiasme uitgekeken naar volle straten en veel drukte. ‘We zijn enorm blij dat we alles weer op kunnen pakken zoals vroeger,’ aldus Kamphorst. Echter werd het virus niet vergeten.  

Drukte in teststraten 

‘Corona was natuurlijk niet weg,’ laat de minister van PPC van de Oeteldonksche Club weten. Dat het virus niet weg was, bleek ook uit de drukte in de teststraten na carnaval in Brabant. De dagen na het feest wilden mensen zich massaal laten testen. Wie een afspraak wilde maken, moest snel zijn. Teststraten in de buurt zaten namelijk rap vol. Zo kon een Bosschenaar op de vrijdag na carnaval alleen terecht in Leerdam of Vianen, volgens coronatest.nl. 

Lees verder onder de video

De stijgende hoeveelheid testen, resulteerde al snel in een stijging van het aantal coronabesmettingen. Uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid valt voorzichtig te concluderen dat het virus zich als een lopend vuurtje verspreidde onder de Brabantse carnavallers. ‘We horen dat er veel zieken zijn met corona, vooral milde klachten gelukkig,’ concludeert Van Kasteren. Barman Kamphorst sluit zich hierbij aan. ‘De nasleep in de horeca is groot, omdat al het personeel corona heeft.’ Hij vermeldt daaropvolgend wel dat het een ‘financiële injectie’ was voor de kroeg, omdat ze voorheen vaak dicht waren geweest. 

Op de kaart

Onderstaande kaart geeft aan wat de stijging van het aantal positieve testen was de week na carnaval vergeleken de week voor carnaval, per Brabantse gemeente. Zo bleek dat er in elke gemeente een stijging van minimaal 100% te zien was in het aantal besmettingen. De grootste stijging, van 430.3%, was te zien in de gemeente Roosendaal.

Alle cijfers uit de kaart zijn afkomstig van het coronadashboard van de Rijksoverheid

Dat er veel besmettingen bijgekomen zijn alle Brabantse gemeenten, lijkt dus geen verrassing. ‘Veel mensen die moesten hoesten of hoofdpijn hadden, gingen niet direct testen,’ vertelt Kamphorst. Wel rest Rinske van Kasteren nog een ding te zeggen aan alle besmette carnavalsvierders: ‘Beterschap.’ 

7 maart 2022 |
Béatrice Bensdorp
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2021/2022