Tijdlijn
Hoe het coronavirus een grote impact heeft gehad op het leven van studenten
7 maart 2022
Ruben van der Scheer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)

De gevolgen van de coronacrisis zijn groot, zo ook voor studenten. Studenten kregen te maken met beperkingen op hun sociale leven en werden van de collegezalen naar de ZOOM-lessen gesleept, niet wetende wat de volgende versoepeling of beperking zou gaan worden. Hoeveel impact corona heeft gehad op studenten kan Annet Zuidhof, practicumdocent voor het vak Molecular Pharmacology bij de Faculteit FSE/Pharmacy van de RUG, veel over vertellen. “Studenten willen gewoon weten waar ze aan toe zijn”.

Zuidhof heeft zowel lesgegeven voor corona als tijdens, en kan daarom de situaties goed vergelijken. Zo zijn de verschillen groot tussen de online lessen en de fysieke lessen in de collegezalen. Dit valt onder andere op aan de houding van de studenten.”Ik vind het verschil enorm groot. Ik ervaar veel meer interactie en een beter contact met de studenten in het fysieke onderwijs”, aldus Zuidhof. Ook is het lastig om te zeggen welke vorm van onderwijs studenten fijner vonden. “Dat verschilt, ik denk dat het 50-50 is. De een vindt fysiek fijner, de ander online”, vertelt Zuidhof. 

Het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen. Foto: Wutsje (CC BY-SA 3.0).

De studenten hebben de afgelopen jaren moeten leren leven met het coronavirus. De persconferenties gaven studenten soms hoop op nieuwe versoepelingen, maar deze opheffing van de beperkingen hielden soms niet lang stand. Zo hebben de studenten veel moeten doen om de opmars van het virus tegen te gaan, waarbij er bij sommige studenten mentale klachten ontstonden. Zuidhof ziet dit ook in haar klas: “lk denk dat vooral lastig was voor studenten dat het sociale aspect van samen studeren en alles wat daarbij ‘hoort’ wegviel”. Daarnaast vielen haar de internationale studenten op. Volgens Zuidhof kenden ze niet echt andere studenten, waardoor ze zich eenzaam konden voelen. 

Fysiek of online onderwijs

Het verschilde dus per student of ze de online of de fysieke vorm van lesgeven fijner vonden. Hoewel het fysieke onderwijs eigenlijk altijd de standaard was, biedt het online onderwijs ook mogelijkheden voor studenten. “Sommige studenten vinden online les fijn omdat ze dat op hun eigen moment en in hun eigen tempo kunnen doen”, vertelt Zuidhof. Vooral het even terugspoelen of doorspoelen van bijvoorbeeld colleges wordt erg gewaardeerd aan het online onderwijs. 

“Ik praat dan tegen een scherm en heb het idee dat studenten het moeilijker vinden om een vraag te stellen”

Annet Zuidhof

Een student aan de RUG die liever niet met naam in dit artikel wil, sluit zich hierbij aan. De student heeft zowel fysiek als online onderwijs meegemaakt en kan het daarom goed vergelijken. “Voor mij haalde het online onderwijs de druk ervan af. Er wordt in dit kapitalistische systeem van jou verwacht dat je als student 40 uur studeert, bij alle colleges bent en dat je daarnaast ook nog een bijbaan hebt”. Voor de student was het dan ook fijn om de colleges online te kunnen volgen of terug te kunnen kijken, waardoor de student het gevoel kreeg dat de universitaire verplichtingen nu beter te combineren waren met de rest van het leven. “Er wordt ook van je verwacht dat je alles in zeven weken in je hoofd propt en dat je dan van negen tot drie uur in de collegezaal zit, maar dat lukte mij niet waardoor het vaker terug kunnen kijken van colleges echt een uitkomst was”. De student had echt het gevoel dat ze beter kon presteren toen veel universitaire activiteiten online werden gedaan doordat er bijvoorbeeld minder tijdsdruk werd ervaren.

Sanne van der Scheer studeert Chemistry and Chemical Engineering aan de RUG en geeft aan dat ze wel last heeft gehad van de coronamaatregelen. “Het heeft niet echt een invloed gehad op mijn resultaten, maar ik denk wel dat ik er onbewust mentaal last van heb gehad”. Ze geeft aan dat ze het lastig vond dat de coronaregels steeds wijzigden en nooit echt lang hetzelfde bleven. “De tentamens werden bijvoorbeeld op het laatste moment ingekort van drie naar twee uur, dat geeft wel stress”.

Op de vraag welke vorm van lesgeven Zuidhof zelf fijner vindt, moet ze lachen voordat ze antwoord geeft. Ik vind zelf fysiek lesgeven veel fijner”, vertelt Zuidhof. Dit heeft volgens de docent een belangrijke oorzaak. “Bij online onderwijs is het moeilijk om de studenten erbij te krijgen en er is weinig tot geen interactie. Ik praat dan tegen een scherm en heb het idee dat studenten het moeilijker vinden om een vraag te stellen”, aldus Zuidhof.

Een lege collegezaal in Delft, een beeld dat tijdens de coronacrisis veel te zien was. Foto: Jan van Galen (CC BY-SA 4.0).

Hybride onderwijs

Door het coronavirus hebben studenten en onderwijsinstellingen kennisgemaakt met meerdere vormen van onderwijs. Het blijkt dat sommige studenten de ene vorm fijner vinden dan de andere. “Momenteel is het hier bij de RUG voor het grootste gedeelte fysiek”, vertelt Zuidhof. Zuidhof vind dat een vorm van hybride onderwijs, waarbij er zowel online als fysiek les wordt gegeven, zeker een optie is voor de toekomst. “De lessen worden nog wel vaak opgenomen en zijn dus terug te zien. Die combinatie werkt waarschijnlijk het beste”.

7 maart 2022 |
Ruben van der Scheer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022)