Het 2021 seizoen zit erop en 2022 staat alweer bijna voor de deur. In 2021 zagen we de strijd der titanen tussen de Nederlander Max Verstappen en de Brit Sir Lewis Hamilton. Het was een seizoen om niet snel te vergeten met meer drama dan een Spaanse soap opera en een ontknoping waar zelfs Tarantino nog wel wat van kan leren. Maar, klopt dat wel of wordt de Formule 1 steeds minder sport en meer soap?
Ervaringsdeskundige, en voormalig pitspoes, Gretha Fatels is niet onder de indruk van het huidige Formule 1: “In mijn tijd (1970/1980) kwam het drama vanuit de sport zelf”. Gretha vindt het belachelijk hoe de Formule 1 zich momenteel meer bezig houdt met het “Mierenneuken” over kleine regeltjes zoals brandstofverbruik en track limits. Pur sang racen wordt in haar ogen vaker afgestraft dan beloond “Tegenwoordig heeft elke coureur en teambaas een babyfoon (boord radio) waarmee ze gelijk kunnen miepen tegen de wedstrijdleiding als ze ingehaald worden”. De consequentie daarvan is dat straffen vaker worden uitgedeeld, die straffen beïnvloeden vaak ook de uitkomst van een race. Hierdoor voelt het volgens haar alsof de wedstrijdleiding een te grote vinger in de pap heeft.
“Ongelukken en incidenten zijn nou eenmaal onderdeel van het autoracen, om elke kleine overtreding af te straffen is van de gekke” zegt Gretha. In het 2021 seizoen waren er genoeg brandpunten tussen de twee titelrivalen waar de wedstrijdleiding zich mee bemoeide, of juist weer niet. “Inconsistent” vindt Gretha”Regels zijn regels als wedstrijdleiding kan je niet het ene afstraffen en het andere laten gaan, dan is er geen duidelijkheid voor de fans, teams en coureurs over wat gedoogd is en wat niet. Als je in race 1 een straf geeft voor gevaarlijk rijden, maar in race 2 niet dan voelt het alsof er gemodderd wordt met de resultaten”.
Extra dramatisering komt ook vanuit de pers en de social media. In de laatste race van het seizoen verongelukte de Canadees, Nicholas Latifi, waardoor indirect het kampioenschap werd beslist. Latifi kwam via social media zwaar onder vuur te liggen door fans en maakte daardoor ook de keuze om social media achterwege te laten. Max Verstappen heeft ook besloten om geen deel uit te maken van het 4e seizoen van de Netflix hitshow ‘Drive to Survive’ vanwege de onnodige dramatisering die de show gebruikt om het aantrekkelijker te maken voor het publiek.
De FIA, die de Formule 1 reguleert, heeft de klachten gehoord en stappen gezet om de objectiviteit terug te brengen in de sport. Voor het 2022 seizoen wordt de wedstrijdleiding op de schop gegooid. Voormalig race directeur Michael Masi is van zijn positie ontheven en wordt vervangen door Niels Wittich en Eduardo Freitas die om beurten de taak op zich zullen nemen. De hoop is dat er daardoor meer objectiviteit komt in de besluiten van de race directie. Direct contact tussen de teams en de race directeur is nu ook verleden tijd, dus geen teambazen die hun neus in de zaken van de race directie kunnen steken. Ook komt er een ‘virtual race control room‘ vanuit waar de wedstrijdleiding meer informatie tot hun beschikking hebben en waarmee de besluitvaardigheid van de directie verbeterd kan worden.
Of deze veranderingen weliswaar de besluitvaardigheid vanuit de race directie gaan verbeteren valt nog te zien. Wel is zeker dat het komende seizoen weer genoeg nieuwe kansen voor rivaliteiten gaat creëren dus een drama tekort zal gelukkig niet gauw gebeuren. De hoop is nu dat de race directie alles in juiste banen weet te leiden zodat er niet weer het gevoel komt dat er een wereldkampioenschap door de wedstrijdleiding is bepaald.