Het Marengo-proces is een van de grootste strafzaken van Nederland. Hierin worden 17 mensen, waaronder Ridouan Taghi, verdacht van betrokkenheid bij zes moorden, vier pogingen tot moord en drie voorbereidingen voor een moord. Op 1 maart 2022 is de eerste inhoudelijke zitting van het 14 dagen durende proces begonnen, zwaarbewaakt door politie én de landmacht: ‘Het is niet gek dat een grote rechtszaak als Marengo veel mankracht nodig heeft’.
Het Marengo-proces is gestart met de inhoudelijke zittingen. In het zwaarbewaakte gerechtsgebouw ‘De Bunker’ in Amsterdam-Osdorp staan mannen en vrouwen in het groen en blauw paraat om verdachte situaties te signaleren terwijl deze high-profile case loopt: ‘De politie heeft ons om hulp gevraagd omdat er simpelweg te weinig agenten zijn voor deze operatie. Elke verdachte, advocaat, rechter, enzovoorts, moet worden beveiligd. Daar is mankracht voor nodig.’ aldus medewerker van de Landmacht (die niet genoemd wil worden). De samenwerking tussen Defensie en de politie verloopt soepel: ‘Om onze ondersteunende functie goed te kunnen beoefenen, is het van belang dat we effectief samenwerken. Dat gaat tot nu toe heel goed.’
Het Marengoproces heeft veel media-aandacht, mede dankzij de gebeurtenissen rondom het proces. Taghi zou niet alleen de leider zijn van een groep die liquidaties pleegt, maar ook een van de grootste cocaïne distributienetwerken hebben geleid. Hoewel hij tot nu toe in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zit, is het alsnog vrijwel zeker dat zijn handlangers nog steeds in de buitenwereld voor hem werken. Ook hiervoor moeten Defensie en de politie op voorbereid zijn: ‘Onze taak is om te bewaken en beveiligen; vanwege de aard van het proces en media-aandacht zijn we voorbereid op verschillende casussen. Tijdens deze casussen zijn we voorbereid voor verschillende types aanvaringen. Niet alleen agressieve situaties (zoals aanslagen) worden geoefend, maar ook vervelende vloggers of protesteerders die alleen maar dwars willen liggen.’
Taghi’s beruchte reputatie
Het Marengoproces is een van de grootste strafzaken in de Nederlandse geschiedenis. Nog nooit werd er zo’n grote vis uit de onderwereld vervolgd. Het OM spreekt van een ‘geoliede moordmachine waarin er een vaste rolverdeling is om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen’. Naast de liquidaties waren ook andere illegale activiteiten, zoals drugs en wapenhandel (al worden deze misdaden niet behandeld in het Marengoproces).
Taghi begon met zijn vrienden in Nieuwegein waar ze zichzelf de ‘Bad Boys’ noemden, en kwam vaak in aanraking met justitie voor inbraken, wapenbezit en vechtpartijen. Zo bouwde hij zijn reputatie binnen het criminele circuit. Nadat hij voor zichzelf was begonnen, startte hij zijn eigen enterprise met smokkellijnen vanuit Marokko naar Nederland. Deze werden eerst voor hasj en later voor cocaïne gebruikt. Naarmate Taghi’s bende groter en beruchter werd, werden er meer vijanden gemaakt.
Desondanks was hij vooralsnog vrij onbekend; justitie kreeg pas de naam te horen in de zomer van 2015, toen Ebrahim Buzhu (ook geliquideerd) zijn naam noemde aan de Landelijke Recherche. Hij omschrijft Taghi als ‘een grote speler in de coke handel’. Vervolgens kon er pas een rechtszaak aangespannen worden nadat Nabil B. zich had laten arresteren na de vergismoord van Hakim Changachi en besloot kroongetuige te worden.
Wat wordt er behandeld in het Marengoproces? Lees het hieronder: