De escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zet zich voort. Met een speech op nationale televisie op 21 februari 2022 heeft Russische president Poetin de gebieden Donetsk en Luhansk erkend als onafhankelijke volksrepublieken. Met deze erkenning geeft hij een duidelijk signaal af: Rusland trekt zich terug uit de Minsk akkoorden.
Al langere tijd speelt het conflict tussen de landen: in 2014 verklaarden de twee oorspronkelijk Oekraïense provincies dat ze onafhankelijk waren geworden. Deze verklaring werd echter internationaal niet erkend. Omdat Oekraïne niet wilde dat deze gebieden onafhankelijk werden, vonden er vanaf toen veel gewelddadige confrontaties plaats tussen het leger van Oekraïne en de separatisten. Om dit tegen te gaan, ondertekenden de betrokken partijen, waaronder Oekraïne, Rusland, vertegenwoordigers van Luhansk en Donetsk en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa de Minsk Akkoorden. Hierin kwam te staan dat de twee gebieden niet onafhankelijk zouden worden (wat de separatisten wel wilden) maar dat ze wel een speciale status zouden krijgen in Oekraïne.
De conflicten lijken echter nog steeds niet te stoppen maar eerder steeds verder te escaleren: Op 16 februari werd door de Westerse landen nog gevreesd voor een Russische inval. Als reactie hierop, riep president Zelensky, die in 2019 een glorieuze zege binnenhaalde bij de presidentsverkiezingen, 16 februari uit tot Nationale feestdag. Zijn boodschap: Oekraïne is niet bang.
Met zijn speech van afgelopen dinsdag laat Poetin zien dat hij die akkoorden dus niet meer naleeft. Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe het conflict tussen Oekraïne en Rusland steeds meer escaleert. Rusland zegt nog steeds het conflict op een diplomatieke manier op te willen lossen, maar dit lijkt vooralsnog niet te lukken.
Vele Westerse landen hebben zich al met het inmiddels langdurige conflict bemoeid. Onder andere president Macron van Frankrijk heeft al geprobeerd met de landen te onderhandelen, zodat het conflict met zo min mogelijk geweld opgelost kan worden. Maar, het heeft nog niet mogen baten. Ook zijn voorganger, François Hollande, had al een actieve rol in het conflict door zijn betrokkenheid bij de Minsk Akkoorden.