Aankomend weekend is het zover. Het carnavalsfestijn begint! In Brabant en Limburg worden de kostuums weer uit de kast getrokken, het bier wordt koud gezet en de carnavalsliederen klinken al door de speakers. Twee jaar lang kon het feest door corona niet doorgaan. Nu mag het weer. Maar hoe wordt dit feest eigenlijk gevierd?
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en is verbonden aan de vastentijd. Veertig dagen voor Pasen begint het vasten, op Aswoensdag. Om het vasten te kunnen volhouden wordt er in de dagen voor Aswoensdag gefeest. En dat feest is: carnaval!
Aangezien vooral het Zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is wordt carnaval voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant gevierd. Mensen verkleden zich, drinken bier en lopen mee in de carnavalsoptocht.
In Nederland worden er twee verschillende soorten carnaval gevierd. Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval. Het Rijnlands carnaval komt uit Keulen en ontstond omdat de burgers daar de spot met de Pruisische overheerser gingen drijven, dit vieren ze in Limburg. In Brabant vieren ze het Bourgondisch carnaval. Hier draait het veel meer om het omdraaien van de sociale verhoudingen. Het volk is onder leiding van Prins Carnaval even de baas van de stad.
Door corona konden de grote feesten de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Nu kan het weer, maar toch zijn burgermeesters uit Brabant en Limburgs nog voorzichtig. Onder andere Paul Depla, de burgermeester van Breda roept op om niet allemaal naar Brabant te komen.
Ben je al in de stemming gekomen? Brabander Roy Donders maakte het lied ‘Margarita’ voor de carnavalseditie van dit jaar. Je kunt hem hieronder beluisteren.