Beeldverhaal
Crisis in Oost-Oekraïne: dit zijn de hoofdrolspelers en hun intenties
23 februari 2022
Yorgos Achimastos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022).

Het was maandagavond, 21:00 Nederlandse tijd, toen Vladimir Poetin in een speech van bijna een uur aankondigde de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk te erkennen. Sindsdien lijkt een Russische invasie een reëel scenario met als resultaat het opleggen van waarschuwingssancties door verschillende landen. Welke leiders spelen de belangrijkste rol en kunnen toekomstige ontwikkelingen beïnvloeden?

Vladimir Poetin. De 69-jarige president van de Russische Federatie lijkt besloten te hebben troepen naar Oekraïne te sturen, om te beginnen naar Loehansk en Donetsk. De erkenning van deze twee volksrepublieken als onafhankelijk was daarbij de eerste stap. Foto: Global Panorama. (CC BY-SA 2.0)
Hoewel de Oekraïense president Volodimir Zelenski er nog altijd naar streeft via de diplomatieke weg een oplossing te vinden riep hij dinsdagavond toch reservisten op. Een algemene mobilisatie vond hij nog niet nodig. Mochten Russische troepen de Dombas-regio binnenvallen zullen de twee partijen voor het eerst lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan deze man de taak op dat moment te beslissen; reageren op de provocaties of rustig toekijken? Foto: Mykola Lazarenko / The Presidential Administration of Ukraine. (CC BY 4.0)
President Biden is niet bereid troepen naar Oekraïne te sturen om Rusland tegen te houden. Wel doet hij er alles aan om een invasie zo ‘duur’ mogelijk te maken voor Poetin. Sancties op twee Russische banken en het afsluiten van internationale leningen moeten hiervoor zorgen. Foto: The White House. (CC BY 3.0 US)
Misschien wel de zwaarste sanctie tot nu toe werd dinsdagmiddag tijdens een persconeferentie aangekondigd door Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland. De gaspijpleiding Nord Stream 2, die Rusland rechtsreeks met Duitsland verbindt, mag voorlopig niet in gebruik worden genomen. Hoewel financieel gezien deze sanctie nog wel meevalt voor Rusland, aangezien de leiding nog niet in werking was, is deze stap voor Poetin persoonlijk pijnlijk. Nord Stream 2 was en is een van de speerpunten van zijn beleid.
Poetins macht is gebaseerd op een netwerk van rijke oligarchen die hem ten alle tijden steunen. Dit netwerk verzwakken is het doel van de Britse premier Boris Johnson. Drie oligarchen, onder wie oliehandelaar Gennadi Timtsjenko, hebben sancties opgelegd gekregen. Johnson hoopt dat, hierdoor, het blijven steunen van Poetin geen voordelen meer oplevert voor deze invloedrijke groep en de politieke macht van de president zo afneemt. Foto: EU2017EE Estonian Presidency. (CC BY 2.0)
23 februari 2022 |
Yorgos Achimastos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022).