Beeldverhaal
Waarom Schotse onafhankelijkheid nog altijd dichtbij is
22 februari 2022
Daniël
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media (2021-22)

De Schotse roep om onafhankelijkheid klinkt al decennialang. Tenminste, van ongeveer de helft van de bevolking. In een referendum in 2014 gaf een krappe meerderheid van Schotse kiezers aan onderdeel te willen blijven van het Verenigd Koninkrijk. Desondanks is het nu, acht jaar later, nog altijd niet ondenkbaar dat Schotland binnenkort breekt met Westminster. Een nieuw referendum lijkt realistisch en recente opiniepeilingen geven aan dat de verschillen mogelijk nóg kleiner zijn dan in 2014.

Opiniepeilingen laten zien dat steun voor onafhankelijkheid gegroeid is sinds het referendum van 2014. Foto: MaxPixel (CC0)
Protesten voor onafhankelijkheid in Edinburgh en Glasgow krijgen nog altijd grote mensenmassa’s op de been. Foto: Bob Shand (CC BY-NC 2.0)
Recente controverses rondom Boris Johnson en zijn beleid versterken de Schotse roep om onafhankelijkheid. Foto: Arno Mikkor (CC BY 2.0)
De Schotse Premier Nicola Sturgeon noemt onafhankelijkheid ‘de wil van het volk’ en mikt op een nieuw referendum voor 2024.
Net zoals in 2014 zal Sturgeon dan hopen op een ‘Yes’ voor onafhankelijkheid. Foto: John Allan (CC BY-SA 2.0)
22 februari 2022 |
Daniël
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media (2021-22)