Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021/2022) + bachelor Politicologie.
Sven Kramer domineerde 15 jaar lang de schaatswereld. Na de Olympische Spelen, waar hij geen medaille behaalde, zwaaide hij af. Kramer behaalde in totaal 46 gouden medailles. We blikken terug op zijn carrière.
Sven Kramer op het WK allround in Heerenveen 2007 waar hij een gouden medaille won. Een maand daarvoor had hij zijn eerste internationale goud gewonnen op het EK allround. Dit was het begin van een glansrijke carrière. Foto: Bjarte Hetland (CC BY 2.5).
Maar in 2010 ging het mis. Op de Spelen in Vancouver maakte Kramer een fout bij zijn wissel. Zijn voormalig coach, Gerard Kemkers, stuurde hem de verkeerde baan in. Hij werd gediskwalificeerd en pakte daarom geen gouden medaille op de 10.000 meter. Kramer herpakte zich op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Hij won goud op de 5000 meter en hij won samen met Jan Blokhuijsen (links) en Jorrit Bergsma (rechts) een gouden medaille op de ploegenachtervolging. Foto: M. Smelter (CC BY-SA 3.0).
De laatste bel, de laatste ronde, de laatste 5.000 meter van Sven Kramer. Het einde van een tijdperk. 💪 pic.twitter.com/CZmfZAiHfb
En dit was het dan. Zijn laatste ronde op de Olympische Spelen in Peking. Waar hij helaas geen medaille haalde. Maar Kramer zal het schaats toneel met opgeheven hoofd verlaten. Met vier keer olympisch kampioen, 30 keer wereldkampioen en 12 keer Europees kampioen op zak.
Zijn aangewezen opvolger volgens Kramer? Patrick Roest. Op het WK allround in 2017 finishte hij al als tweede, achter Kramer. Deze spelen won hij twee keer zilver. Maar of hij net zo’n prestatie als Kramer kan neerzetten, blijft de vraag. Foto: Jos Dielis (CC BY 2.0).
We nemen afscheid van een grootst schaatser. En hij mag dan geen medaille gewonnen hebben in Peking. Maar de medaille die hij van zijn dochtertje Kae kreeg bij terugkomst, is alles wat telt.