Beeldverhaal
Crisis in Oost-Oekraïne: de belangrijkste spelers
22 februari 2022
Jesse Berendsen
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2022).

De spanningen in Oekraïne lopen de laatste dagen steeds hoger op. Maandag 21 februari verslechterde de situatie na een toespraak van de Russische president Poetin. In dit overzicht wordt besproken wat er afgelopen maandag gebeurde en wie allemaal betrokken zijn bij de crisis in Oekraïne.

De Russische president Poetin gaf in de avond van 21 februari een toespraak na een bijkomst met De Russische Veiligheidsraad. In de toespraak erkende Poetin de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk als deel van Rusland en stuurde daar vervolgens een ‘vredesmissie’ naartoe. Foto: Jedimentat44/Flickr (CC BY 2.0).
In de nacht na de toespraak van Poetin verschenen op diverse social media kanalen de eerste beelden van Russische militaire voertuigen die Donetsk binnenreden.
De eerste reactie op Poetin’s uitspraak kwam van de Oekraïense president Zelensky. Hij adresseerde de toespraak van Poetin met een eigen tv-toespraak waarin hij aangaf dat de Russische stappen een “schending van de integriteit en soevereiniteit” van Oekraine zijn. Daarnaast benadrukte hij tijdens zijn toespraak dat de grenzen van Oekraine blijven zoals ze zijn en dat Oekraine voorbereid is op alles. Als laatste riep hij internationale bondgenoten op om meer sancties tegen Rusland op te leggen. Foto: USembassy (CC BY-ND 2.0).
Oekraïense soldaten bereiden zich voor. Foto: Ministerie van Defensie Oekraïne (CC BY-SA 2.0).
De separatisten leider in Donetsk, Denis Poesjilin, reageerde vervolgens ook op de toespraak van Poetin. In een Telegram bericht noemt hij de erkenning door Rusland van zijn zelfbenoemde volksrepubliek een historisch moment met nadruk op “herstel van waarheid en gerechtigdheid”. Vervolgens benoemd hij dat de stap van Poetin staat voor “meer vertrouwen in een vreedzame toekomst voor een sterkere Russische Donbas”. Foto: Press Sevice (CC BY 4.0).
De VS reageerde ook snel op het bericht van Putin. De Amerikaanse president Biden verzekerde president Zelensky dat de VS achter de “territoriale integriteit en soevereiniteit” van Oekraïne staat. Eerder heeft Biden de handelsbanden met partijen in Donetsk en Loegansk al verboden en na overleg met bondgenoten zal het Witte Huis later vandaag met nieuwe sancties komen. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).
Niet alleen de VS, maar ook de EU kwam met een reactie. Voorzitter van de EU-Commissie, Ursula Von de Leyen, kondigde direct na de erkenning door Rusland extra sancties aan. In een bericht op Twitter meldde ze dat “de erkenning van de twee separatistische gebieden in Oekraïne een schaamteloze schending is van het internationaal recht, de territoriale integriteit van Oekraïne en de Minsk-akkoorden”. Ook gaf ze aan dat de EU en haar partners solidair en vastberaden achter Oekraïne zullen staan. Foto: Pietro Naj-Oleari (CC BY 2.0).
Op verzoek van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kwam de VN-Veiligsheidraad dezelfde nacht nog in een spoedzitting samen. Hier benoemde de Amerikaanse VN-Ambassadeur Thomas-Greenfeld dat het belachelijk is dat Poetin spreekt over ‘vredestroepen’ en benoemde dat “we allemaal weten wat ze echt zijn”. De Russische VN-Ambassadeur Nebenzja verdedigde vervolgens Poetin’s actie door aan te geven dat de Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne noodzakelijk is “bloedvergieten te voorkomen”. Ook riep de Russische delegatie westerse landen op om de situatie niet te verergeren en wees daarbij op het leveren van wapens aan Oekraïne. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken (CC BY-SA 2.0). (CC BY-NC 2.0)
Als laatste reageerde ook onze eigen premier Rutte aan tafel bij Jinek op de acties van Rusland. Rutte noemde Poetin “totaal paranoia” en dat Poetin zo de regering in Kiev weg zet als dicatuur terwijl het “een redelijk functionerend land is, met een democratisch gekozen regering en persvrijheid. Dat in tegenstelling tot Rusland zelf”. Foto: Roel Wijnants (CC BY-NC 2.0).
Ondertussen zijn er nog veel onduidelijkheden over de ‘vredesmissie’ van Poetin. Dit zorgt voor een toename in spanningen, onzekerheden en angsten voor de gevolgen. De landen die zich uitgeroepen heb tot bondgenoot van Oekraïne zijn momenteel volop in overleg met elkaar betreffende nieuwe sancties voor de Russische acties. In de loop van de week zal er meer bekend worden. Om de standpunten en handelingen van Poetin beter te begrijpen heeft NOS op 3 deze explainer gemaakt.
22 februari 2022 |
Jesse Berendsen
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2022).