Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2021-2022), bachelor Bouwkunde.
Ruimtevaartorganisatie NASA toont de eerste beelden die door de James Webb-ruimtetelescoop zijn gemaakt. Op de foto van ster HD 84406, deel van de Grote Beer, is de ster maar liefst achttien keer te zien. Dat is niet onverwacht: de achttien spiegels van de ruimtetelescoop moeten nog worden afgesteld.
Foto: NASA/JWST Dit is ster HD 84406, ongeveer 260 lichtjaar van ons verwijderd, op een foto gemaakt door de James Webb telescoop. De ster is achttien keer te zien, omdat de achttien spiegels van de telescoop nog niet uitgelijnd zijn. Deze foto gaat NASA helpen met het afstellen van de spiegels, een heel nauwkeurig werkje.Foto: NASA/Chris Gunn (CC BY 2.0) Dit zijn die spiegels: achttien zeshoekige delen van beryllium bedekt met goud, samen zo’n 6,5 meter hoog. Dat is zes keer zo groot als de spiegel van de beroemde Hubble telescoop. De James Webb telescoop kan daarom nog verder kijken, hopelijk naar de eerste sterrenstelsels die ontstonden na de oerknal.Foto: NASA/JWST NASA gaf nog een foto vrij die door de James Webb telescoop werd gemaakt: een selfie. Die werd gemaakt met de NIRCam, een infrarood camera die het uitlijnen van de spiegels in de gaten houdt. Eén van de spiegels is helemaal wit, omdat die geheel gericht was op ster HD 84406.
Twitter: NASA De James Webb telescoop werd op 25 december 2021 gelanceerd vanaf een lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. De lancering werd al meerdere malen uitgesteld, wegens technische problemen en later vanwege corona. Het project kostte NASA bijna 10 miljard USD.
Video: NASA’s Goddard Space Flight Center Na een succesvolle lancering was de spanning bij NASA nog niet voorbij. De telescoop bestaat uit honderden onderdelen, die zich in de ruimte moesten gaan uitklappen. Eerst de zonnepanelen, toen de antennes, daarna het zonneschild – dat zo groot is als een tennisveld – en de spiegels. In een maand ontvouwden alle onderdelen zich en arriveerde de James Webb telescoop op zijn eindbestemming: in een baan zo’n 1,5 miljoen kilometer van de aarde verwijderd.