Herdenking Slag om Arnhem een succes ondanks coronamaatregelen
30 september 2021
Carlijn Kok
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021

Zaterdag 18 september is de operatie Slag om Arnhem herdacht op de Ginkelse Heide. De herdenking van deze belangrijke historische gebeurtenis was ondanks de coronamaatregelen een succes. 

Bij de herdenking hielden burgermeesters, wethouders en commandanten toespraken. Hierin werd benadrukt dat het nog altijd van belang is stil te staan bij gebeurtenissen uit het verleden en de herinneringen levend te houden.

Een geslaagde dag

De herdenking van de Slag om Arnhem trekt altijd veel publiek. Helaas zorgden coronamaatregelen er vorig jaar voor dat er geen bezoekers bij mochten zijn. Dit jaar konden 15.000 mensen de herdenking bijwonen, mits zij te voet of met de fiets kwamen en zich vooraf hadden aangemeld.

Ondanks het kleine bezoekersaantal in vergelijking met voorgaande jaren spreekt de gemeente Ede van een geslaagde herdenking. Bezoekers konden zich verdiepen in de geschiedenis achter deze slag, zich te goed doen aan typisch Britse lekkernijen en de paradropping bekijken. Dit spectaculaire onderdeel van de herdenking kon dankzij het mooie weer door gaan. Parachutisten uit de Verenigde Staten, Polen en Italië uit oude militaire vliegtuigen boven de Ginkelse Heide, het strijdtoneel van de Slag om Arnhem 77 jaar geleden. De herdenking werd live uitgezonden door Omroep Gelderland en is hier terug te kijken. 

De paradropping boven de Ginkelse Heide op 18 september 2021. Beeld: Omroep Gelderland

Belangrijke herdenking

Peter Arink, een Arnhemse journalist met een bijzondere interesse voor de Slag om Arnhem, vindt het belangrijk dat de Slag nog jaarlijks wordt herdacht. “5 mei geldt nationaal als Bevrijdingsdag, maar omdat Arnhem geëvacueerd was, is de bevrijding lokaal destijds nauwelijks gevierd”, vertelt Arink. “Voor Arnhem is dit de belangrijkste gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. Duizenden geallieerde militairen hebben hier een dappere strijd voor onze vrijheid gestreden. Het is belangrijk dat mensen hier uit de buurt daar jaarlijks aan herinnerd worden.” 

Na 4 en 5 mei is de herdenking van operatie Market Garden en de Slag om Arnhem de grootste herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. “Dit heeft twee oorzaken”, legt militair historicus Christ Klep uit. “Ten eerste is het een aantrekkelijk stukje geschiedenis: de operatie van spannend, heldhaftig en snel. Ten tweede is dit het enige moment in de Tweede wereldoorlog dat Nederland belangrijk was in de geallieerde strategie. Dit maakt de herdenking zowel lokaal als nationaal belangrijk. Het is dan ook hèt moment om de geallieerde strijders te bedanken.”

Buitenlandse veteranen die hebben meegevochten in deze slag konden er helaas voor het tweede jaar op rij niet bij zijn. Het gemis van deze geëerde gasten werd in toespraken van burgermeester René Verhulst van Ede en commandant Schreurs van de Luchtmobiele brigade benadrukt.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Omroep Gelderland (@omroepgld)

Operatie Market Garden

Bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem wordt de militaire operatie Market Garden herdacht. Deze operatie duurde van 17 september tot 25 september 1944. De Ginkelse Heide was het strijdtoneel van een onderdeel van Market Garden: de Slag om Arnhem. De operatie mislukte en de geallieerden leden grote verliezen. 

Parachutisten landen op de Ginkelse Heide op 17 september 1944. Beeld: Nationaal Vrijheidsmuseum Groesbeek

Duizenden geallieerde parachutisten landen op 18 september op de Ginkelse Heide om daar koers te zetten richting Arnhem. Zij moesten de Rijnbrug bij Arnhem zien te bezetten tot de geallieerde strijdkrachten hen via land zouden bereiken. De Duitsers bleken in dit gebied echter een stuk sterker bewapend dan de bedenker van de missie, maarschalk Montgomery, had ingeschat. De Slag bij Arnhem werd door de geallieerden verloren en er vielen vele slachtoffers.

Voordat de geallieerden zich in de strijd wierpen bij Arnhem hadden ze een lange route door Frankrijk en België afgelegd. Benieuwd naar de voorgeschiedenis van de Slag om Arnhem? Deze interactieve kaart neemt je mee vanaf D-day in Normandië tot aan de Slag om Arnhem.

30 september 2021 |
Carlijn Kok
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021