Datavisualisatie
Wikipedia Gendergap Project
30 juli 2021
Mandy Meijer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 Bachelor: Film- en Literatuurwetenschap

Je hebt vast ook wel eens dat er een naam genoemd wordt en dat je dan denkt: Wie was dat ook alweer? In dit digitale tijdperk kunnen we gelukkig alles in een oogwenk vinden op het internet en de website die al gauw bovenaan prijkt is Wikipedia. Alleen mocht het nou zo zijn dat er veel meer Wikipedia pagina’s zijn geschreven over mannen dan over vrouwen. om deze reden heeft Wikimedia (de beweging/vereniging achter verschillende Wiki’s) het Gendergap-project opgezet in 2013 om de scheefgroei in de deelname van mannen en vrouwen in het schrijven van pagina’s tegen te gaan.

De Gendergap bestaat uit een zowel een editor-gap als een content-gap. De meeste mensen die Wikipedia pagina’s schrijven zijn man. Tussen 2013 en 2015 deed Wikimedia onderzoek aar de de gender gap. In dat jaar bleek dat 88% van de editors van Nederlandstalig Wikipedia zich als man identificeerde tegenover slechts 6% als vrouw. In 2015 was het aantal vrouwen met vijf procent gestegen want toen identificeerde 11% van de editors zich als vrouw. 

Door deze editor-gap ontstaat er ook een scheve verhouding in de content die er te vinden is op Wikipedia. Het gebrek aan diversiteit heeft namelijk gevolgen voor de onderwerpen waarover geschreven wordt. Wikimedia schrijft zelf dat de gendergap een oververtegenwordiging is van Wikipedialemma’s over mannelijke biografieën en onderwerpen die voornamelijk mannen interesseren en een ondervertegenwoordiging van Wikipedia-lemma’s over vrouwelijke biografieën en onderwerpen die vrouwen interesseren. 

Na het onderzoek was afgerond in 2015 is het nu vooral het doel van het gender gap project om mensen te enthousiasmeren om artikelen te schrijven voor Wikipedia om zo de diversiteit te vergroten. Zo werd ook Kimberley Koetsier, promovendus geneeskunde aan Universiteit Leiden, geënthousiasmeerd: “Ik zag dat er van de ziekte waar ik onderzoek naar doe nog geen Wikipedia pagina was. Als je patient bent, wat is dan het eerste wat je doet? Vaak ga je dan googelen wat je hebt. En vaak kijk je dan op een Wikipedia pagina. En dan is die er niet, dat is dan wel gek”

Kimberley raakte zo een paar jaar geleden per toeval op een borrel met een personeelslid van Wikimedia aan de praat over het schrijven van Wikipedia pagina's met medische informatie. Ze kreeg te horen dat niet alleen de medische Wikipedia tekort schiet, maar ook het vrouwelijk gedeelte van Wikipedia. Toen Kimberley op een later moment in Boston een aantal vrouwelijke pioniers ontmoette, besloot ze deze eens op te zoeken op interne. Ze was namelijk nieuwsgierig of deze vrouwen op Wikipedia te vinden waren, en dat bleek niet zo te zijn. Kimberley: “Dit waren vrouwen die dan een Wikipedia pagina hadden in 15 talen, maar niet in het Nederlands. Ik besloot dus de Engelstalige Wikipedia pagina’s van deze vrouwen te gaan vertalen naar het Nederlands.” 

Kimberley vertaalde onder andere de pagina van Madam C.J. Walker en ze maakte de pagina van Pauline Dekker helemaal zelf. “Het idee van Wikipedia is dat je het samen schrijft en omdat het samen moet gebeuren is het ook de bedoeling dat we samen gaan streven naar een betere presentatie van vrouwen die iets bereikt hebben.” Aldus Kimberley. Op Wikipedia is een lijst te vinden van alle pagina’s die nog geschreven moeten worden. Alle namen die nog rood zijn die moeten nog een eigen Wikipediapagina krijgen. In de tabel hieronder is te zien hoeveel artikelen er al wel zijn geschreven door het Gendergap-project. 


30 juli 2021 |
Mandy Meijer
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 Bachelor: Film- en Literatuurwetenschap